Fondul de Garantare ar putea plati depozitele restante

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 09:40
1591 citiri
Fondul de Garantare ar putea plati depozitele restante

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea dreptul sa stabileasca, fara sa mai astepte decizia instantelor judecatoresti privind insolventa, cand o institutie de credit nu mai poate rambursa un depozit si plata acestuia intra in competenta Fondului de Garantare, dupa modificarea legislatiei.

"Legislatia va fi modificata astfel incat activarea asigurarii depozitelor (Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare - n.r.) sa depinda de decizia BNR, care va stabili cand o institutie de credit, din cauza circumstantelor financiare proprii, nu poate returna un depozit si nu are nicio perspectiva sa aiba aceasta capacitate. Dupa adoptarea acestui amendament legal, activarea garantarii depozitului nu va mai depinde in mod necesar de hotararea unei instante de a deschide procedura de insolventa, care poate fi intarziata din cauza posibilelor dificultati legale", au declarat pentru Mediafax surse oficiale, care citeaza documentele convenite de autoritatile romane cu Fondul Monetar International (FMI).

In acelasi timp, termenul de incepere al platilor va fi redus de la 3 luni, cu posibilitatea prelungirii la 9 luni, cum este in prezent, la 21 de zile de la decizia BNR privind imposibilitatea returnarii depunerii, informeaza Mediafax.

Un proiect de directiva a Comisiei Europene propune ca din 2011 plata sumelor din depozite sa inceapa in termen de patru zile.

Rata de schimb aplicata pentru conversia depozitelor in valuta in cazul platii de la Fondul de Garantare va fi cea calculata in ziua in care banca centrala a stabilit imposibilitatea returnarii depozitului.

Din luna octombrie 2008, Fondul de Garantare asigura rambursarea depozitelor in limita echivalentului a 50.000 de euro pe deponent, pe o banca.

Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern urmeaza sa fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul lunii martie, ca aceasta suma va fi acordata in luna mai.

Prima transa din imprumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeana va intra in Romania la inceputul lunii iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#fond, #garantare, #depozite, #restante, #BNR, #FMI , #stiri FMI