Franks: FMI ar fi sprijinit si o alta solutie de reducere a deficitului bugetar

Marti, 25 Mai 2010, ora 11:15
1554 citiri
Franks: FMI ar fi sprijinit si o alta solutie de reducere a deficitului bugetar

FMI ar fi sprijinit si o alta solutie de reducere a deficitului bugetar, daca Guvernul ar fi ales o alta varianta din cele discutate, a declarat sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, mentionand insa ca Executivul decide care este cea mai buna optiune pentru tara.

"Am discutat cu autoritatile un numar mai mare de optiuni si am fi s

prijinit autoritatile daca ar fi ales aceasta varianta (de reducere drastica a cheltuielilor - n.r.) sau alta. In final, Guvernul a ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este cea care a fost luata. Sprijinim aceasta deczie. Guvernul a avut obligatia sa adopte optiunea cea mai adecvata pentru tara si noi sprijinim faptul ca ei s-au angajat la acest lucru", a declarat pentru MEDIAFAX Jeffrey Franks.

Franks a declarat ca, in cadrul discutiilor care au avut loc la Bucuresti, Fondul a propus o serie de variante care includeau majorari de taxe, dar si Guvernul avea la un moment printre variantele sale optiunea cresterii taxelor.

"Am discutat un numar mai mare de optiuni. Am pus anumite variante pe masa, dar si Guvernul a pus anumite variante pe masa. Variantele pe care le-am pus noi pe masa includeau majorari de taxe. Unele dintre optiunile Guvernului discutate la un anumit moment includeau majorari de taxe. In final, ei (Guvernul - n.r.) au luat decizia ca cea mai buna solutie este de a inversa cresterile de cheltuieli care s-au realizat in anii anteriori", a spus Franks.

In urma negocierilor cu institutia financiara internationala, autoritatile romane au ales un program de restrangere a cheltuielilor publice, printre masuri figurand reducerea cheltuielilor salariale cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Reprezentntul FMI a explicat ca, desi Fondul a discutat cu Guvernul solutia unor propunei echilibrate, care ar fi adus un plus de venituri la buget, Executivul a fost "puternic devotat" ideii ca problema finantelor publice din Romania a venit in mare masura de pe partea de cheltuieli.

"Exista plusuri si minusuri pentru oricare optiune, dar dupa cum am spus in comunicatul publicat de Fond vineri nu exista solutii usoare (...). Orice alegere sau optiune de a inchide decalajul bugetar necesita o anumita doza de durere, pentru ca ajustarea este dureroasa. Guvernul trebuie sa decida, si autoritatile suverane din Romania trebuie sa decida, care este cea mai putin dureroasa cale, sau care este cea mai eficienta cale pentru inchiderea acelui decalaj, iar noi vom repecta acea decizie", a mai spus Franks.

 

#solutii franks guvern reducere cheltuieli , #stiri FMI