Franks, FMI: deficitul bugetar va ajunge la 9% din PIB in 2010

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 15:36
1962 citiri
Franks, FMI: deficitul bugetar va ajunge la 9% din PIB in 2010

Deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 9% din PIB in 2010 daca autoritatile nu iau masuri suplimentare, in conditiile in care tinta de deficit bugetar pe 2009 nu va fi respectata, insa FMI insista pentru limitarea deficitului la 5,9%, a spus vineri seful misiunii FMI, Jeffrey Franks

"Pentru ca anul 2009 a fost mai dificil fata de ce anticipasem, efectele se vor vedea intr-un deficit mai mare in 2010, daca nu se vor lua alte masuri. Fara o actiune suplimentara, deficitul bugetar va ajunge la 9% din PIB", a afirmat Franks.

"Vom agrea cu autoritatile romane o serie de masuri care sa duca deficitul la 5,9% din PIB", a completat el.

Pentru acest an, guvernul s-a angajat sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB, insa potrivit ultimelor declaratii oficiale, tinta va fi ratata.

Romania nu-si va atinge tinta de deficit bugetar pentru finalul anului, din cauza aplicarii cu intarziere a unor masuri pentru care autoritatile s-au angajat pe partea fiscala si din cauza depasirii plafoanelor impuse pentru institutiile autofinantate si autoritati locale, a spus seful misiunii FMI.

"Aprobarea de catre Curtea Constitutionala a legii salarizarii va duce la mai multa transpareta si echitate mai mare in sistem, ceea ce va influenta in bine activitatea in anii viitori. Din pacate, aceste masuri au fost aprobate prea tarziu pentru a produce efectul dorit", a spus Jeffrey Franks.

Deficitul bugetar estimat pentru 2009 este de 7,8% din PIB, luand in calcul si efectul masurilor fiscale recent validate de Curtea Constitutionala, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, precizand ca Romania va depasi astfel tinta stabilita.

#bugetar, #deficit, #fmi, #franks , #stiri FMI