Franks: FMI este flexibil in privinta expunerii pe Romania

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 13:30
1092 citiri
Franks: FMI este flexibil in privinta expunerii pe Romania

Reprezentantii FMI sunt dispusi sa fie flexibili in privinta mentinerii expunerilor pe Romania ale principalelor 9 grupuri bancare straine, dar momentan bancile doresc sa-si pastreze obiectivul de mentinere la 100% fata de nivelul-reper din martie, a declarat miercuri seful misiunii, Jeffrey Franks, citat de NewsIn.

"In cadrul intalnirii de luna trecuta de la Bruxelles, toate bancile, inclusiv cele care si-au redus expunerea, au fost de acord sa revina la nivelul din martie si cred ca au existat si masuri luate in acest sens intre timp.

Bancile au dorit sa isi mentina obiectivul de pastrare la 100% a expunerii, ele nu au solicitat o reducere", a spus Franks.

Pe de alta parte, el a precizat ca FMI este dispus sa fie flexibil daca situatia se schimba.

"Noi avem intalniri formale cu bancile la fiecare sase luni si, daca situatia se schimba, suntem dispusi sa fim flexibili.

Insa bancile au spus ca nu vor modificarea nivelului de expunere.

Chiar daca unele au redus-o temporar, au spus ca vor sa o creasca din nou", a afirmat el.

Principalele noua grupuri bancare prezente in Romania - Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au angajat in fata BNR, Comisiei Europene si FMI sa isi mentina expunerea pe Romania la nivelul-reper de la finalul lui martie 2009.

Surse implicate in discutii au declarat recent, pentru NewsIn, ca din cele noua banci care s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la o valoare similara sau mai mare fata de reperul stabilit prin acordul de la Viena si doua au mentinut peste 99% din expunere.

In cazul a doua banci, expunerea s-a redus, insa, cu peste 10%.

La nivel agregat, expunerea globala a celor noua grupuri bancare fata de Romania s-a redus cu circa 4% in septembrie, pentru ca in octombrie sa revina usor, cu o diferenta de 3,8% (1,2 miliarde euro). 

#expunere, #fmi, #franks, #romania , #stiri FMI