Franks: majorarea TVA nu atrage inasprirea politicii monetare

Miercuri, 04 August 2010, ora 10:45
1174 citiri
Franks: majorarea TVA nu atrage inasprirea politicii monetare

BNR nu trebuie sa inaspreasca politica monetara dupa majorarea TVA de la 19 la 24%, intrucat efectele vor fi temporare si se vor disipa in a doua parte a anului 2011, dar banca centrala trebuie sa ramana "vigilenta", a spus seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, transmite Mediafax.

"Cresterea TVA va avea un efect temporar asupra inflatiei, dar ne asteptam ca aceste efecte sa se disipeze in a doua parte a anului 2011.

Nu cred ca politica monetara necesita o inasprire din cauza majorarii TVA. BNR trebuie sa ramana vigilenta asurpa efectelor de runda a doua", a spus Franks.

"Anticipam ca inflatia va atinge un maxim in urmatoarele luni, dar ca vom vedea o decelerare a inflatiei pana la 3% la finele anului viitor", a spus Franks.

El a aratat ca in conditii de recesiune, efectele de runda a doua din cresterea unei taxe precum TVA se propaga intr-o mai mica masura.

Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.

"Trebuie sa subliniez ca nu ne a;teptam la efecte de runda a doua in prezent", a precizat Franks.

Imediat, in sedinta din 30 iunie, CA al BNR a stopat scaderea dobanzii de politica monetara, anuntand totodata trecerea la o gestionare "ferma" a lichiditatii din sistemul bancar.

La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari.

Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#fmi, #majorare, #monetara, #politica, #tva , #stiri FMI