Franks: Vrem sa ne asiguram ca minele viabile in viitor sunt separate de cele care vor fi inchise

Marti, 08 Februarie 2011, ora 14:35
851 citiri
Franks: Vrem sa ne asiguram ca minele viabile in viitor sunt separate de cele care vor fi inchise

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca Fondul vrea sa se asigure ca minele viabile in viitor sunt separate de cele care vor fi inchise si ca procesul de inchidere a minelor nerentabile se va realiza in 2018, informeaza NewsIn.

"Ceea ce vrem noi sa facem pe termen scurt este sa ne asiguram ca minele viabile in viitor sunt separate de cele care vor fi inchise. Vrem sa abordam problema arieratelor, problema costurilor, deci vrem ca minele sa nu mai genereze pierderi. Apoi, este acel proces la nivel european de inchidere a minelor neproductive in decursul unor ani, probabil pana in 2018. Nu stiu daca guvernul poate sa astepte pana in 2018 ca sa faca acest lucru, dar este un proces care se va termina atunci", a spus Franks.

De asemenea, directorul de tara pentru Romania in cadrul Comisiei Europene (CE), Istvan Szekely a declarat ca minerii disponibilizati vor beneficia de programe de recalificare.

"Eu cred ca ceea ce este important este ca programul european nu include numai inchiderea minelor, ci si instruirea muncitorilor si revitalizarea acestor zone. Nu ne gandim numai la inchiderea unor mine, ci ne gandim la oamenii din aceste zone care isi castiga traiul din aceste mine si cred ca acesta este spiritul programului european. Exista fonduri pentru calificarea acestor oameni si cred ca sunt niste oportunitati foarte mari penttu Romania sa revitalizeze aceste zone", a spus Szekely.

#mineri, #inchidere mine, #franks, #fmi, #instruire muncitori , #stiri FMI