Franta, Germania, Polonia si M. Britanie vor ajuta Ucraina in relatia cu FMI

Duminica, 31 Ianuarie 2010, ora 17:20
1464 citiri
Franta, Germania, Polonia si M. Britanie vor ajuta Ucraina in relatia cu FMI

Noul presedinte al Ucrainei rezultat in urma alegerilor va primi sprijin de la Franta, Germania, Polonia si Marea Britanie pentru a relua cooperarea cu Fondul Monetar International (FMI), blocata din noiembrie, au anuntat ministrii pentru afaceri europene ai celor patru state, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

Liderul opozitiei, Viktor Ianukovici, si primul ministru Iulia Timosenko se confrunta in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Ucraina, din 7 februarie.

In primul tur, Ianukovici a obtinut 35,32% din voturi, iar Timosenko 25,05%.

"Suntem bucurosi ca ambii candidati au programe care prevad relatii mai apropiate cu Uniunea Europeana, cooperare cu FMI si relatii bune cu Rusia", se spune intr-un articol comun publicat sambata in publicatia ucraineana Zerkalo Nedeli, semnat de ministrii Chris Bryant (Marea Britanie), Mikolaj Dowgielewicz (Polonia), Werner Hoyer (Germania) si Pierre Lellouche (Franta).

Ucraina a semnat un acord cu FMI pentru o finantare de 16,4 miliarde dolari in noiembrie 2008, moment de varf al crizei financiare, in conditiile in care avea nevoie urgenta de lichiditati.

Pana acum, Kievul a primit 10,6 miliarde dolari in cadrul acestui acord, bani pe care i-a utilizat pentru a acoperi deficitul bugetar si pentru a plati importurile de gaze naturale din Rusia.

FMI a blocat, insa, urmatoarele transe, deoarece Ucraina nu a adoptat bugetul pe 2010 si nu a redus cheltuielile bugetare, asa cum s-a angajat in fata institutiei.

Cei patru ministri au precizat in articolul comun ca, daca Ucraina reia cooperarea cu FMI, Uniunea Europeana este gata sa acorde un sprijin financiar suplimentar autoritatilor ucrainene.

Cei patru au cerut, insa, noului presedinte sa faca reforme, inclusiv in sectorul energiei, pentru a stimula cresterea economica.

"Oamenii de afaceri din cele patru tari urmaresc implementarea in Ucraina a masurilor care sa creeze un mediu de afaceri predictibil si sigur, fara coruptie si birocratie", se mai spune in articol. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#franta, # germania, # polonia, # ucraina, # fmi , #stiri FMI