Franta: Orice sprijin de la FMI trebuie exclus pentru statele membre ale zonei euro

Joi, 05 Martie 2009, ora 14:20
1568 citiri
Franta: Orice sprijin de la FMI trebuie exclus pentru statele membre ale zonei euro

Orice ajutor al Fondului Monetar International (FMI) pentru un stat membru al zonei euro 'trebuie exclus', iar Europa trebuie sa isi gaseasca solutii 'singura', a declarat joi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Bruno Le Maire, relateaza AFP. 

"Exista o posibilitate ca Fondul sa ajute tarile care nu sunt membre ale zonei euro, poate exista un ajutor financiar care sa completeze sprijinul bancii centrale, al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau al Bancii Europene de Investitii (BEI).

In schimb, ceea ce din punctul meu de vedere ar trebui exclus, este un ajutor de la FMI in interiorul zonei euro", a declarat Le Maire, la canalul France 24.

La jumatatea lui ianuarie, au circulat informatii potrivit carora premierul irlandez Brian Cowen vorbise despre posibilitatea unui sprijin din partea FMI.

Cowen, al carui stat face parte din zona euro, a dezmintit informatiile, iar reprezentantii Fondului indicasera ca un astfel de ajutor nu a fost solicitat.

"Zona euro este o regiune independenta, cu o moneda proprie, o moneda puternica, una dintre cele care conteaza in lume si trebuie sa iasa din dificultati singura", a adaugat Bruno Le Maire. "Daca aduceti un ajutor de la FMI in zona euro, slabiti moneda si spuneti ca in esenta euro a fost un esec. Iar euro a fost, de fapt, un succes, un factor de protectie.

Daca exista dificultati cu o tara care are probleme adevarate, ar trebui sa gasim singuri solutii", a adaugat oficialul francez.

Secretarul de stat francez, care urmeaza sa inceapa un turneu in mai multe tari din Europa de Est, a subliniat, de altfel, ca "singurul plan ce poate fi luat in considerare" pentru sprijinul noilor state membre ale Uniunii Europene (UE) este "de a evalua in ce conditii statele care nu sunt membre ale zonei euro ar putea adopta moneda unica".

"Trebuie sa acceleram calendarul, dar sa respectam criteriile si regulile si sa analizam situatia statelor care sunt cele mai pregatite sa adopte moneda unica", a mai declarat oficialul francez, adaugand ca acesta este scopul in care va efectua vizite la Budapesta, Bratislava si Varsovia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sprijin, # fmi, # state, # zona euro , #stiri FMI