Franta si Germania cer UE sa-si majoreze cu doua treimi contributia suplimentara la FMI

Luni, 31 August 2009, ora 16:33
1572 citiri
Franta si Germania cer UE sa-si majoreze cu doua treimi contributia suplimentara la FMI

Franta si Germania au solicitat, luni, tarilor membre ale Uniunii Europene sa-si majoreze promisiunea de a aduce fonduri suplimentare la Fondul Monetar International (FMI), cu doua treimi, la 125 miliarde euro, potrivit unei scrisori comune a ministrilor francez si german de finante, relateaza AFP, conform NewsIn.

Acest anunt vine dupa angajamentul luat in aprilie la Londra de tarile bogate si emergente din G20 de a aduce FMI fonduri suplimentare de 500 miliarde dolari, in cadrul unor acorduri noi de imprumut, pentru a intari capacitatile de creditare ale institutiei.

Tarile UE se angajasera sa contribuie cu 75 miliarde euro
(circa 100 miliarde dolari), au amintit cei doi ministri in scrisoarea comuna, in care au solicitat ca statele membre sa-si mareasca efortul total la 125 miliarde euro.

"Franta si Germania sunt pregatite sa-si majoreze cu doua treimi contributiile, la 18,45 miliarde euro, respectiv 25,03 miliarde euro, si cerem partenerilor nostri din UE sa ni se alature", se mai arata in document.


Ar fi vorba de o contributie semnificativa pentru a atinge obiectivul de crestere a noilor acorduri de imprumut, de 500 miliarde dolari. In plus, cei doi ministri sustin ca mentinerea unei participatii semnificative ar permite ca interesele UE sa fie reprezentate in mod adecvat in cadrul FMI.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Franta si Germania vor sa introduca aceasta propunere pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a Ecofin.

Tot luni, ministrul britanic de finante, Alistar Darling, a anuntat ca Marea Britanie s-a angajat sa aduca in plus 11 miliarde dolari la FMI si a cerut UE sa-si majoreze resursele puse la dispozitia institutiei financiare internationale.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#franta, #germania, #ue, #contributie, #fmi, #fonduri , #stiri FMI