Franta vrea ca UE sa acorde FMI mai mult de 100 miliarde dolari pentru fondurile de criza

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 14:32
1081 citiri
Franta vrea ca UE sa acorde FMI mai mult de 100 miliarde dolari pentru fondurile de criza

Franta vrea ca Uniunea Europeana (UE) sa dea Fondului Monetar International (FMI) mai mult de 100 miliarde dolari, asa cum promisese recent, pentru a ajuta Fondul sa lupte impotriva crizei economice globale, a spus un oficial francez din cadrul ministerului de finante, scrie Reuters. 

Acesta a spus ca 160 de miliarde dolari ar reflecta mai bine cota detinuta de UE in cadrul FMI, care trebuie sa ajute financiar tarile grav afectate de criza. Liderii G20 au convenit in 2 aprilie, la Londra, sa acorde FMI fonduri suplimentare de 500 miliarde dolari pentru actiunile de salvare a economiilor cu probleme. Cota promisa de UE a fost de 100 miliarde dolari.

Insa cotele fixe pentru completarea intregii sume nu au fost inca stabilite. Japonia a promis sa acorde 100 de miliarde dolari, iar presedintele Barack Obama a confirmat ieri ca SUA vrea sa acorde 100 miliarde dolari.

Canada si Norvegia au promis sa acorde sprijin Fondului, iar premierul britanic Gordon Brown a spus ca si China va acorda 40 miliarde dolari.

Totusi, oficialii chinezi nu au confirmat cifra. Insa este posibil ca aceste cote sa fie fixate in cadrul unei intalniri a oficialilor G7, ce va avea loc vineri la Washington. 

#fmi, # fonduri, # salvare, # economii, # sprijin , #stiri FMI