G20: 1.000 de mld dolari pentru sprijinirea economiei mondiale

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 09:51
1297 citiri
G20: 1.000 de mld dolari pentru sprijinirea economiei mondiale

Liderii G20 prezenti la summitul de la Londra au convenit joi sa aloce 1.000 de miliarde dolari pentru sprijinirea economiei mondiale, prin suplimentarea resurselor Fondului Monetar International (FMI) si ale Bancii Mondiale (BM), a anuntat premierul britanic Gordon Brown, citat de Reuters.

Astfel, FMI ar urma sa primeasca noi fonduri de 500 de miliarde de dolari, fata de 250 de miliarde de dolari disponibili in prezent, inclusiv prin atragerea a 250 de miliarde de dolari din utilizarea drepturilor Speciale de Tragere (DST) de la statele membre.

In plus, liderii prezenti la summit au ajuns la un acord privind alocarea a 250 de miliarde de dolari pentru sprijinirea comertului la nivel mondial.

Totodata, reprezentantii G20 au convenit convenit asupra unui program de combatere a recesiunii economice globale prin masuri care includ reglementarea activitatii agentiilor de rating si introducerea unor standarde contabile internationale, a precizat premierul britanic.

"Programul include pentru prima data reglementarea sistemului bancar mondial, inclusiv reformarea fondurilor de hedging, si stabilirea unor standarde contabile internationale. Vom reglementa agentiile de rating pentru a evita situatia in care se afla in conflict de interese", a afirmat Brown.

Referitor la paradisurile fiscale, oficialul britanic a adaugat ca timpul acestora s-a incheiat.

"Am cazut de acord ca va exista un sfarsit al paradisurilor fiscale care nu coopereaza cu informatii. Modelul secretului bancar din trecut trebui sa se sfarseasca", a spus el.

Oficialii au stabilit si implementarea unor colegii internationale de supraveghere a sistemului bancar si introducerea de noi reguli la nivel global privind acordarea de salarii si prime in functie de performanta, a precizat Brown.

Pietele de capital au reactionat pozitiv la deciziile liderilor G20.

Indicii bursieri europeni au inregistrat cresteri de pana la 5%, in timp ce, in Statele Unite, Nasdaq si Dow Jones si Standard&Poor's au avansat cu peste 3%.

Analistii au avertizat insa asupra pericolului producerii unei euforii.

"Finantarea pentru FMI este peste asteptari, iar majorarea fondurilor care vor fi disponibile pentru sprijinirea economiilor cu probleme este o veste buna. Dar problemele, in special cele din estul Europei, se mentin si nu vor disparea peste noapte", a declarat Nigel Rendall, analist in piete emergente la Royal Bank of Canada.

Brown a mai spus ca "nu exista solutii rapide", dar ca deciziile pot sa scurteze recesiunea si sa salveze locuri de munca.

G20 a cerut FMI sa vanda aur din rezervele proprii, pentru a obtine fondurile necesare sprijinirii celor mai sarace state, a precizat Brown.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca rezultatele summitului sunt dincolo de ceea ce si-a imaginat, iar ministrul german de Finante a salutat faptul ca acordul statelor G20 nu include obligativitatea adoptarii unor noi masuri de stimulare economica.

Problema suplimentarii cheltuielilor pentru sustinerea economiilor a creat tensiuni inaintea summitului, intre autoritatile americane, care erau in favoarea masurii, si cele de la Paris si Berlin, care s-au declarat impotriva.

In Statele Unite, autoritatile au anuntat, joi, modificari importante aduse regulilor de contabilitate, care confera bancilor flexibilitate in evaluarea activelor toxice.

Masura, care a contribuit la cresterea cotatiilor pe pietele de capital, va reduce presiunile asupra bancilor care detin astfel de active, care au avut o contributie majora la criza din sectorul financiar.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#bm, #economie, #fmi, #g20, #miliarde, #summit , #stiri FMI