G7: economia ar trebui sa reintre pe crestere la finele lui 2009

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 12:47
1057 citiri
G7: economia ar trebui sa reintre pe crestere la finele lui 2009

Ministrii de finante din cadrul G7 au spus vineri ca problemele din economiile lor incep sa se tempereze, desi o recuperare nu este inca sigura, si au promis ca vor continua eforturile pentru sustinerea marilor companii financiare, scrie Reuters. 

Bancherii centrali si ministrii de finante din G7 au spus ca economia ar trebui sa reintre pe crestere la finele lui 2009, insa perspectivele raman sumbre si inca exista riscul ca actualele probleme sa se accentueze si mai mult, potrivit Newsin.

"Suntem indreptatiti sa fim oarecum optimisti, insa ar fi gresit sa tragem concluzia ca suntem aproape sa iesim din intunericul care a coborat asupra economiei globale," a spus Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA.

Mesajul este putin mai optimist fata de cel transmis in cadrul ultimei intalniri a G7, din februarie, cand liderii grupului au avertizat ca scaderea economica globala va dura pe tot parcursul anului.

"Date recente sugereaza ca ritmul declinului economic din cadrul economiilor noastre a incetinit si anumite semne de stabilizare incep sa apara. Vom continua sa actionam astfel incat sa deblocam creditarea, sa oferim lichiditati, sa injectam capital in institutiile financiare, sa protejam depozitele si sa eliminam activele toxice," se arata intr-un comunicat al G7.

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a spus ca economia globala nu isi va reveni, pana cand Statele Unite nu vor rezolva problemele din sectorul bancar, scrie The Telegraph.

De asemenea, oficialul britanic i-a cerut lui Geithner sa accelereze eforturile de curatare a bancilor. "Avem nevoie de un sistem bancar functional si trebuie sa deblocam creditarea, iar acest lucru inseamna ca trebuie sa scapam de aceste active toxice si sper ca Statele Unite sa inceapa sa faca progrese in acest sens cat mai repede," a spus Darling.

Declaratiile subliniaza marimea pericolului pe care Regatul si alte state il resimt fata de actuala criza financiara, fiind neobisnuit pentru un ministru de finante din G7 sa faca referiri exacte despre economia unuia dintre colegii sai, subliniaza The Telegraph.

De asemenea, Darling a spus ca Regatul va aloca 15 miliarde de dolari pentru suplimentarea lichiditatilor Fondului Monetar International (FMI), necesarea pentru sprijinirea tarilor grav afectate de criza economica globala, scrie The Guardian.

Contributia Marii Britanii face parte din pachetul de 100 miliarde dolari promis de Uniunea Europeana.

De asemenea, Darling a spus ca bancile trebuie sa inteleaga ca nu isi mai pot administra afacerile asa cum au facut-o pana acum, scrie Financial Times.

Tot mai multi oficiali au cerut statelor membre G7 sa accelereze eforturile pentru eliminarea activelor toxice ale bancilor, care au blocat creditarea si au impins economia globala in cea mai adanca recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial.

Grupul G7 cuprinde Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia, in timp ce G20 cuprinde, pe langa aceste state, si principalele economii emergente, precum China si India.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#active, #creditare, #economie, #g7, #riscuri, #sua, #toxice , #stiri FMI