Geoana: anticipez ca se va merge pe 7% deficit bugetar

Luni, 10 Mai 2010, ora 00:30
933 citiri
Geoana: anticipez ca se va merge pe 7% deficit bugetar

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a precizat, duminica, dupa intalnirea conducerii Senatului cu FMI, ca, in anticiparea sa, se va merge pe un deficit de 7%, care va fi acceptat de FMI si anuntat luni in conferinta de presa, informeaza Mediafax.

"Un deficit de 7% - spre asta ne indreptam, in cifre oficiale. Si anticipez ca deficitul care va fi acceptat de catre FMI si anuntat probabil maine (luni, n.r.) in conferinta de presa, va fi aproape de 7%, mai mare decat 6,3 sau 6,4 care a fost evocat in presa pe surse. Acesta este sentimentul meu, ca se va merge pe 7% deficit", a spus Geoana.

El a aratat ca este greu de crezut ca economia se va revigora in urma pachetului de masuri propus de presedintele Basescu, pe care le-a catalogat ca "antieconomice".

"In conditiile in care va fi 7% deficit, si probabil mai mult, pentru ca e greu de crezut ca ne vom incadra, e greu de crezut ca economia se va inzdraveni atat de repede, pe baza acestor masuri antieconomice", a aratat Geoana.

El a precizat ca a intrebat reprezentantul CE daca Romania va ramane cu obligatia de "a strange surubul" si in 2011, pentru a ajungem la 3% deficit in 2012, asa cum prevede Tratatul de Aderare, si a aratat ca aceasta intrebare trebuie adresata si la Bruxelles.

Expertii FMI insista in discutiile cu Guvernul pentru limitarea cresterii deficitului bugetar cu maxim 0,5 puncte fata de tinta de 5,9% din PIB, dar Guvernul cere o crestere mai mare, de pana la un punct procentual, o decizie urmand sa fie luata duminica, intr-o discutie finala intre ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu si FMI.

Potrivit acestora, premierul Emil Boc i-a asigurat pe membrii misiunii FMI ca Executivul va diminua cheltuielile bugetare prin taieri de salarii si pensii, dar a aratat ca Guvernul trebuie sa sustina in continuare investitiile, cu o crestere a deficitului bugetar.

"Solicitarea Guvernului este pentru un deficit de 6,5-6,8% din PIB in acest an, chiar spre 6,9%, bazat pe argumentul necesitatii de a continua finantarea investitiilor.

In privinta cresterii economice, estimarea de baza pleaca de la o crestere economica zero in acest an pana la o crestere de 0,8 sau chiar 1%", au aratat sursele. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bugetar, #deficit, #fmi, #geoana , #stiri FMI