Geoana: Discutiile cu FMI trebuie sa fie mai transparente

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 09:30
1195 citiri
Geoana: Discutiile cu FMI trebuie sa fie mai transparente

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca regreta ca inceputul discutiilor cu FMI este "in ceata si mister" si a facut apel catre PDL pentru mai multa transparenta, reiterand ca un acord cu Fondul trebuie sa vina doar dupa un pachet de masuri anticriza.

"Regret ca acest inceput de discutie ramane oarecum intr-o ceata si un mister nejustificate. Nu cred ca este ceva nefiresc sa existe o discutie preliminara la Bucuresti, dar cred ca este foarte rau pentru Romania sa intram in negocieri fara sa avem un mandat clar de negociere, un proiect clar de evitare a recesiunii economice si o imagine clara cu privire la consecintele unui asemenea acord", a declarat liderul social-democrat, dupa o intalnire a PSD in care s-a discutat despre un posibil imprumut la FMI.

Desi a spus ca nu intentioneaza sa identifice vinovati, Geoana le-a cerut celor de la PDL sa discute subiectul acordului cu Fondul mai transparent.

"Eu fac un apel extrem de serios si de colegial partenerilor de guvernare pentru a ne apleca neintarziat si cu mai multa transparenta pe acest subiect. Pentru numele lui Dumnezeu, ce mare mister e ca pleaca cineva la Washington sau vine o delegatie la Bucuresti? Este clipa unui moment de barbatie politica si a gasirii unui raspuns la problema economica a Romaniei pentru a intra intr-un mandat clar in care sa spunem care sunt liniile pe care nu avem voie sa le depasim intr-un eventual acord cu CE si FMI", a adaugat el.

Presedintele Senatului a reiterat ca, inainte de a se lua un imprumut, e nevoie de un pachet de masuri anticriza.

"Unii se pare ca incearca sa rezolve situatia economica dificila a Romaniei printr-un acord cu FMI. Gresit. Un acord cu FMI poate sa fie eventual o ultima concluzie intr-un pachet de masuri, initiative si de pozitionare publica interna si externa", a spus Geoana, aratand ca e nevoie de masuri care sa mentina cresterea economica, sa evite recesiunea, sa creeze noi locuri de munca, sa duca la reluarea creditarii si sa rezolve problema finantarii deficitului.

Geoana a mai declarat ca miercuri va cere primului-ministru si partenerilor de coalitie o intalnire a coalitiei dedicata acestui subiect.

Intrebat daca PDL s-a purtat incorect fata de PSD, presedintele social-democrat a spus: "Este mai degraba un mod de functionare netransparenta a institutiilor. Nu vreau sa fac o culpa. Dar, recunosc, este o nota proasta pentru cei care intentioneaza sa impinga Romania intr-un acord cu FMI ca aceasta dezbatere sa nu fi avut loc mai din timp, cu cifre pe masa, cu concluzii pe masa, cu o dezbatere publica sanatoasa", a spus presedintele Senatului.

Presedintele PSD a mai spus ca a vorbit cu premierul Boc, dar a refuzat sa spuna ce explicatii i s-au dat.

"Am discutat cu domnia sa, vom avea si maine un contact preliminar, dar aceasta tema va fi dezbatuta intr-o sedinta a coalitiei care va fi programata cel tarziu joi. Cred ca tema este mult prea serioasa pentru a ramane sub apanajul a 2-3 ministri sau doi-trei inalti functionari de la Ministerul de Finante sau BNR. Este obligatoriu ca la nivelul Guvernului si al coalitiei sa existe o dezbatere si o informare reciproca mai buna", a conchis Mircea Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#anticriza, #boc, #ce, #criza, #fmi, #geoana, #romania, #senat , #stiri FMI