Geoana: Exista un fel de gandire ingusta cu privire la destinatia banilor CE

Sambata, 30 Mai 2009, ora 15:34
1702 citiri
Geoana: Exista un fel de gandire ingusta cu privire la destinatia banilor CE

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat sambata ca in cadrul coalitiei trebuie sa se discute despre destinatia imprumutului de la Comisia Europeana, sustinand ca, in paralel cu asigurarea de investitii publice, vor trebui gasite resurse pentru cei cu pensii si cu salarii mici, potrivit Newsin.

"Exista un fel de gandire destul de ingusta cu privire la destinatia acestor bani. Sunt bani care asigura sprijinarea balantei de plati a Romaniei, deci care asigura acoperirea unei parti a deficitului bugetului public romanesc", a spus Geoana, la Alexandria, intr-o conferinta de presa.

Liderul PSD a spus, din nou, ca va cere discutarea acestui subiect in cadrul sedintei de luni a coalitiei, care ar trebui sa analizeze conditiile pe care le pune Comisia, dar si destinatia celor 5 miliarde de euro stabilite prin imprumut.

"Trebuie sa vedem si care este destinatia acestor bani. In opinia mea, continui sa cred ca, in paralel cu asigurarea de investitii publice pentru a relansa economia, va trebui sa gasim resurse pentru cei cu pensii mici si cu salarii foarte mici in Romania. Cred ca in acest moment, va trebui sa facem o analiza, la sase luni de la intrarea intr-o zona de descrestere economica si de recesiune, sa vedem unde stam, care este destinatia banilor si care sunt conditiile pe care le vom avea de suportat".

Geoana a subliniat ca nu doar clasa politica va suporta conditiile CE, ci toti cetatenii pentru ca sunt bani pe care Romania ii imprumuta si care vor trebui inapoiati.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat, in data de 6 mai, ca ministrii de finante din cele 27 de state membre ale UE si-au dat acordul privind imprumutul de 5 miliarde de euro pentru Romania.

"La aceasta ora putem sa certificam cu siguranta si oficial: Romania are acord de imprumut cu CE si cu FMI. Acordul cu FMI a fost validat in 4 mai, iar acordul de imprumut cu CE a fost validat cu cateva zeci de minute in urma prin confirmarea scrisa a CE cu privire la imprumutul acordat Romaniei", a declarat Boc la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Prima transa de la UE, in valoare de 1,5 miliarde euro, va fi disponibila, cel mai tarziu, la inceputul lunii iulie.

Pe 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bani, #ce, #deficit, #fmi, #geoana, #pensii, #salarii , #stiri FMI