Geoana: FMI e prea dur, mai bine bani de la UE!

Luni, 16 Februarie 2009, ora 14:50
1481 citiri
Geoana: FMI e prea dur, mai bine bani de la UE!

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat astazi ca este de preferat un acord de imprumut cu UE, decat cu FMI, pentru ca acesta din urma impune conditii drastice pe plan social, adaugand ca si acum amintirile relatiei Romaniei cu Fondul il "infioara".

Potrivit liderului PSD, un imprumut luat de la UE e de preferat pentru ca unul cu FMI ar fi unul contractat in conditii extrem de dure. "Nu va ascund faptul ca amintirile relatiei cu FMI inca ma infioara. Sunt conditii extrem de dure, cu impact social foarte puternic si cu constrangeri semnificative. Preferabil ar fi un imprumut fara Fondul Monetar. Asta e un lucru clar. O relatie cu Fondul inseamna constrangeri importante. Este astazi Fondul mai putin drastic in constrangerile pe care le impune?", a declarat Mircea Geoana.


El a mai spus ca, in orice caz, orice schimbare de politica economica trebuie discutata atat in coalitie, cat si cu factorii din societate implicati. "Eu cred ca inainte sa alunecam catre schimbari de politica economica semnificative, trebuie sa avem o discutie deschisa in coalitie si cu opinia publica, ca sa vedem care sunt caile de urmat dupa adoptarea bugetului. (...) Cred ca inainte sa ne lansam pe o linie de politica economica ar fi bine sa avem o discutie extrem de serioasa cu actorii sociali, economici, cu bancile straine pentru a putea sa putem avea un raspuns corect", a mai declarat presedintele Senatului.
Liderul PSD a mai spus ca in perioada urmatoare, dupa adoptarea bugetului, va avea loc in coalitie o discutie clarificatoare pe subiectul situatiei economice, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va veni sa explice  liniile de politica economica.


Orice acord incheiat de un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa treaca pe la Comisia Europeana (CE), dar nu orice acord cu Bruxelles-ul trebuie sa treaca pe la FMI, a declarat astazi premierul Emil Boc.


"Nu am luat inca o decizie cu privire la un acord al Romaniei cu Comisia Europeana sau cu FMI, suntem in discutii si vom anunta in doua saptamani o decizie", a completat Boc.
Pe de alta parte, Ionut Popescu, consilier al primului ministru si fost ministru de finante, a declarat ca nu crede ca ar fi posibil un acord cu Comisia Europeana, care sa nu presupuna o colaborare cu FMI.
"Toate statele care au apelat la ajutorul CE in contextul actual au recurs si la un acord cu Fondul. Ultimul acord al Romaniei cu FMI, care nu a presupus ajutor financiar pentru tara, a fost facut tocmai la solicitarea UE, in contextul preaderarii si tocmai pentru ca UE nu avea aceasta capacitate de monitorizare pe care o are Fondul", a explicat Ionut Popescu.


El a precizat ca un acord al Romaniei cu FMI, in conditiile actuale, ar fi mai putin restrictiv decat intelegerile incheiate anterior. "Nu trebuie sa privim FMI la modul rigid, ca ne impune inghetarea salariilor si cresterea taxelor. Putem lua si exemplul Ungariei, ca sa vedem ca sunt mult mai flexibili in momentul de fata", a spus consilierul primului ministru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, #imprumut, #ue , #stiri FMI