Geoana: FMI va discuta cu bancile straine sa nu-si retraga banii din Romania

Marti, 24 Martie 2009, ora 10:11
1295 citiri
Geoana: FMI va discuta cu bancile straine sa nu-si retraga banii din Romania

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a apreciat luni ca finantarea de la FMI ar putea ajunge in Romania in luna mai, anuntand totodata ca Fondul va insista pe langa bancile straine ca acestea sa nu-si retraga banii din tara.

La sfarsitul unei intalniri dintre o delegatie a PSD si una a FMI, Geoana a spus ca PSD a propus Fondului sa insiste pe langa bancile straine sa se angajeze ca nu-si retrag banii din Romania.

"Noi am considerat ca este important ca sistemul bancar care opereaza in Romania sa aiba acest angajament formal, a existat o anumita ezitare ca acest lucru sa devina o parte obligatorie a Acordului. Acest lucru a fost depasit in aceasta dupa-amiaza si vreau sa spun ca pentru noi, pe langa dimensiunea sociala, problema creditarii economiei reale este problema cea mai importanta", a sustinut presedintele Senatului.

Mircea Geoana a sustinut chiar ca s-a gasit un mecanism care sa corespunda preocuparilor PSD si ca FMI va discuta cu bancile sa reporneasca creditarea in Romania, iar daca aceasta conditie va fi indeplinita si BNR va relaxa politica de rezerva minima obligatorie.

"Am discutat despre subiectul bancilor si al repornirii creditarii economiei reale de catre sectorul bancar romanesc si aici am gasit un mecanism care sa confirme in mod oficial si formal din partea bancilor straine care opereaza in Romania, dupa intalnirea pe care FMI o va avea cu acesti reprezentanti la Viena, joi, ca va exista, din partea BNR, disponibilitatea de a relaxa politica de rezerva minima obligatorie numai in conditiile si exclusiv in conditiile in care bancile comerciale isi pastreaza banii in Romania si repornesc creditarea economiei reale", a adaugat presedintele social-democratilor, adaugand ca daca se reporneste creditarea, atunci acest imprumut are sens.

Liderul PSD a mai spus ca o alta parte a intelegerii va fi ca deficitul sa creasca pana in zona lui 4,6%, urmand sa fie restrans in anii urmatori, pentru a ajunge in doi ani de zile sub cei 3%, limita necesara pentru a indeplini conditiile aderarii la moneda euro.

Mircea Geoana a mai spus ca primele transe de la FMI vor ajunge in mai in Romania. "Decizia FMI este de a avea intalnirea board-ului aceste insitutii pe 4 mai, ceea ce ar insemna inceperea acestei finantari relativ repede, urmand ca si Comisia Europeana si Banca Mondiala, BEI si BERD, sa-si faca procedurile necesare", a spus el.

Cat priveste actiunile politice ale actualei coalitii, Geoana a mai anuntat ca textul intelegerii va fi discutat inca o data, apoi va intra in Guvern, unde va fi aprobat prin OUG, iar in ultima etapa Parlamentul se va pronunta asupra Acordului.

Liderul PSD a mai declarat ca a dat asigurari ca Romania isi va respecta intelegerile cu Fondul, indiferent de rezultatul alegerilor de la Cotroceni. Geoana a spus ca FMI are o anumita preocupare "ca nu cumva anul electoral si prezidential 2009 sa afecteze determinarea Guvernului si a Coalitiei cu privire la punerea in aplicare a acestui program".

"Am dat asigurari ca indiferent de alegerile prezidentiale, acest Acord va fi dus la bun sfarsit pentru ca este vorba de onorabilitatea Romaniei si de credibilitatea noastra externa. De aceea, si cu un nou presedinte la Cotroceni in noiembrie sau decembrie, acest protocol va fi dus la bun sfarsit, asa cum am facut si in guvernarea PSD", a conchis Mircea Geoana.

 

#banci, #bani, #creditare, #fmi, #geoana, #romania, #straine , #stiri FMI