Geoana: Impozitul forfetar nu poate fi eliminat

Luni, 06 Iulie 2009, ora 18:00
2441 citiri
Geoana: Impozitul forfetar nu poate fi eliminat

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni, dupa sedinta BPN a partidului, ca social-democratii propun eliminarea impozitului forfetar incepand cu 1 septembrie, recunoscand insa ca masura nu poate fi abrogata pana nu se gasesc alte surse de finantare, dar si ca PDL sustine in continuare taxa, relateaza Newsin. 

"Propunem eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri incepand cu 1 septembrie, dar numai sub conditia ca gasim resursele suplimentare dintr-o serie de propuneri pe care le veti auzi mai tarziu pentru a putea sa compensam lipsa de venituri la buget si sa ne achitam de obligatiile fata de FMI.

Credem ca acest impozit sufoca prea mult IMM-urile si efectul de desertificare (a clasei mijlocii, n.r.) este amplificat de aceasta masura. Cred ca aceasta masura poate fi abrogata numai prin identificarea unor venituri la buget, asta inseamna o abordare coerenta care sa ne tina in grafic cu acordarea transelor de la FMI", a subliniat liderul PSD, dupa ce a prezentat un plan de actiune cu 24 de masuri anticriza propuse de PSD.

Geoana a recunoscut apoi ca din discutiile cu partenerii de coalitie, ultimele chiar in sedinta de luni, a reiesit ca PDL sustine in continuare impozitul forfetar.

"Este clar ca opiniile sunt diferite cu privire la acest subiect, dar pe mine ma intereseaza mai mult opinia mediului economic, care in acest moment considera acest impozit ca un obstacol in calea bunei functionari a unui important segment de IMM-uri. Sunt si argumente pentru pastrarea acestuia, pe care cei de la PDL le-au mentionat: combaterea evaziunii fiscale, sunt si argumente pro. (....)

Avem o obligatie de a compensa o eventuala pierdere la buget cu alte venituri bugetare. Deci, daca gasim alte surse putem renunta la acest impozit, masura ar fi bine primita de mediul economic romanesc", a mai declarat liderul social-democrat.



La randul sau, ministrul pentru IMM-uri si mediul de afaceri, Constantin Nita, a sustinut ca nu PSD a initiat introducerea acestei masuri.

"Se face o grava confuzie intre impozitul forfetar si impozitul minim. In programul de guvernare (al PSD, n.r.) scrie impozit forfetar pe activitate, ori ceea ce a propus ministerul de Finante a fost impozit minim pe cifra de afaceri, cu totul si cu totul altceva. Va spun inca o data ca noi am propus cand s-a introdus impozitul minim un anumit prag daca nu s-a putut alta solutie gasi, si atunci nu s-a putut. Acum venim si spunem: daca se poate gasi o solutie atunci renuntam la acest impozit", a declarat el.

Nita a mai explicat ca un Guvern trebuie sa aiba curajul sa schimbe o masura atunci cand s-a dovedit ca aceasta a fost proasta.

"Dar ce, in viata economica nu poti sa gresesti? Sunt masuri in economie care vezi dupa o anumita perioada de timp ca n-au fost bune. Si trebuie sa ai curajul sa spui: <>. Care este problema? Important e ca ministerul de Finante sa gaseasca alta formula, un alt venit care sa acopere diferenta pentru FMI", a mai aratat el.

De asemenea, intrebat de jurnalisti daca eliminarea acestui impozit nu ar bulversa mediul de afaceri, Geoana a replicat.

"Daca e vorba de eliminarea unui impozit cred ca e cu aplauze, nu cu bulversare!".

Potrivit planului de actiune cu 24 de masuri anticriza propuse de PSD, lansat dezbaterii publice luni, social-democratii sustin ca, desi impozitul minim isi propunea cresterea veniturilor bugetare cu 0,25 la suta, efectul nu a fost cel scontat, incasarile prognozate - de 35,5 milioane de euro - fiind dublate de disparitia a zeci de mii de firme, respectiv disparitia din economie a multor locuri de munca, in paralel cu cresterea cheltuielilor de la bugetul asigurarilor sociale.

#anticriza, #buget, #evaziune, #fiscala, #fmi, #forfetar, #impozit, #masuri, #minim, #venituri , #stiri FMI