Geoana: Ne e teama de FMI pentru ca ne-ar impune un plan anticriza

Marti, 10 Martie 2009, ora 14:36
1427 citiri
Geoana: Ne e teama de FMI pentru ca ne-ar impune un plan anticriza

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a explicat astazi ca reticenta PSD fata de un acord cu FMI tine de teama ca Fondul ar putea sa propuna un plan anticriza si a adaugat ca,din punctul sau de vedere, de abia dupa ce Romania vine cu un plan propriu, va putea sa inceapa discutiile cu finantatorii externi. 

"Nimeni n-are nimic cu FMI din punct de vedere principial, dar ceea ce ne preocupa e riscul pe care l-am mai vazut in urma cu zece ani de zile in alte relatii cu FMI ca, atunci cand exista o incapacitate din partea conducerii tarii in acel moment de a veni cu un plan propriu, cei de la FMI vin si spun: <>. Si aici e riscul pe care eu il vad. (....) Suntem in fata unei situatii in care riscam ca, in lipsa unui plan romanesc la problema crizei, a locurilor de munca si a protectiei sociale sa avem un raspuns de tipul FMI", a declarat presedintele Senatului.


Geoana a mai spus ca PSD nu poate accepta sacrificarea protectiei sociale pentru un acord de finantare si a spus ca orice negociere pentru un imprumut ar trebui sa aiba loc dupa ce Romania vine cu un plan al sau, concret, anticriza. "Nu cred ca e normal ca, in schimbul unei sigurante pe care am obtine-o in plan extern, pretul sa fie sacrificarea dimensiunii sociale si de investitii.

Apelul meu a fost de a nu spune inca o data ca acum zece ani ca pe altarul stabilitatii macroeconomice trebuie sa sacrificam dimensiunea economica si sociala. In clipa in care acesti actori relevanti vin cu un plan comun coerent, de abia atunci putem sa mergem in conditii corecte si pregatiti pentru o discutie de fond inclusiv cu finantatori externi", a adaugat liderul PSD.

Mircea Geoana
a mai spus ca nu trebuie sa punem caruta in fata boilor si ca, inainte de o decizie pe acest subiect, coalitia trebuie sa vada care sunt nevoile, costurile si contrangerile unui asemenea imprumut.

Presedintele Senatului a mai informat ca a cerut o analiza de la Guvern si de la BNR si ca orice acord cu FMI trebuie incheiat doar daca se dovedeste, in urma unei dezbateri si analize publice, ca este necesar.

"Ceea ce am cerut si Guvernului si dlui Isarescu este de a pune cartile pe masa si de a avea o imagine mai clara cu privire la nevoile de finantare externa si mai ales care ar putea sa fie eventualele preconditii pe care fondul le-ar impune. Si aici este de fapt miezul problemei. Avem nevoie de acordul cu Fondul? Si daca da, in ce conditii si ceea ce am spus si repet si o voi face pana cand cei de la Fond vor veni la Bucuresti cred ca e momentul sa avem o dezbatere publica, transparenta, cinstita despre modul in care iesim din criza", a mai explicat liderul PSD, avertizand ca un acord cu FMI luat in pripa si conditii dezavantajoase ar fi "un cartof fierbinte pe care sa-l arunci in aer, cu un cost politic mai mare pentru un partid sau celalalt".

Totodata, presedintele PSD a anuntat ca in zilele urmatoare, PSD va veni in coalitie cu un raspuns social-democrat cu privire la efectele crizei.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#acord, #anticriza, #cont, #de, #deficit, #finantare, #fmi, #guvern, #imprumut, #negociere, #plan , #stiri FMI