Geoana: Personal, nu exclud revenirea rapida a FMI la Bucuresti

Marti, 11 Mai 2010, ora 09:49
925 citiri
Geoana: Personal, nu exclud revenirea rapida a FMI la Bucuresti

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a afirmat luni, dupa o intalnire cu guvernatorul Mugur Isarescu, ca nu exclude revenirea la Bucuresti a delegatiei FMI, intr-un interval de timp mai scurt decat cel asteptat, potrivit Mediafax.

Geoana a spus ca, in ceea ce-l priveste, se asteapta ca "intr-un interval relativ scurt" misiunea FMI sa revina la Bucuresti.

"In conditiile in care planul propus de actuala guvernare nu va produce rezultate imediate si cuantificabile, este extrem de clar ca intransigenta FMI si a CE au crescut exponential in ultima perioada fata de Romania", a adaugat el.

Geoana a precizat ca membrii Biroului Permanent al Senatului au dorit sa afle de la guvernatorul Bancii Natioanle daca varianta de reducere a cheltuielilor bugetare prezentata de presedinte si premier este singura optiune, daca masurile de austeritate sunt sau nu temporare si daca impactul acestora nu va duce la "degradarea atmosferei economice" si la esec.

De asemenea, el a spus ca discutia cu Isarescu a avut ca obiect si eventuale solutii alternative, in conditiile in care masurile propuse de Guvern nu vor fi aplicate, fie din cauze politice, fie din cauze sociale, fie din cauze legale si constitutionale.

Geoana a evitat sa raspunda in termeni mai precisi legat de raspunsurile si solutiile discutate cu Mugur Isarescu.

El s-a multumit sa caracterizeze tonul discutiei drept "foarte sobru" si "prudent" si a mentionat ca Isarescu a reiterat faptul ca alternativa majorarii TVA si a impozitului pe profit ar fi fost o masura prociclica si ar fi condus "la adancirea crizei in care sectorul privat romanesc se afla". Geoana a spus, tot cu titlu personal, ca nu exista nicio garantie ca deficitul bugetar agreat acum cu Fondul se va respecta pana la sfarsitul anului si ca se asteapta ca masurile de reducere a salariilor bugetare si a pensiilor sa fie mentinute si anul viitor.

"Nimeni nu poate sa spuna daca deficitul va fi cel convenit acum cu FMI.

Trebuie sa afisam prudenta, trebuie sa ne asteptam si la varianta de crestere economica negativa si de deficit mai mare decat cel convenit cu Fondul, ceea ce ar insemna ca va fi nevoie de masuri suplimentare", a afirmat el, dupa ce jurnalistii au intrebat daca din discutia cu Isarescu a reiesit posibilitatea majorarii TVA peste un interval de timp.

Intrebat daca discutiile cu oficialii FMI si cea cu guvernatorul BNR au clarificat daca masurile de reducere a salariilor sunt temporare sau nu, Geoana a raspuns:

"De foarte multe ori masuri anuntate ca temporare capata un caracter ca fiind relativ permanent.

Este clar ca si anul viitor va trebui sa ajungem la un deficit de 4% din PIB, adica reduceri de cheltuieli suplimentare fata de cele aprobate in acest an.

Mie mi se pare extrem de greu, chiar daca guvernantii spun ca este vorba de o masura temporara pe sase luni, ca anul viitor sa se renunte la aceste masuri.

(…) Parerea mea este ca va fi o masura tranzitorie care se va cvsasipermanentiza". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#geoana, # fmi, # bucuresti , #stiri FMI