Germania: FMI poate functiona fara nicio limitare

Luni, 16 Mai 2011, ora 15:57
1260 citiri
Germania: FMI poate functiona fara nicio limitare

Fondul Monetar International (FMI) isi va putea indeplini fara nicio limitare atributiile in rezolvarea crizei din zona euro, chiar daca directorul general al institutiei este acuzat de tentativa de viol in New York, a declarat luni un purtator de cuvant al guvernului german, citat de Reuters si preluat de Mediafax.

Purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a afirmat ca desi nu este momentul potrivit sa se puna in discutie succesiunea la varful FMI, Europa "nu are in mod automat dreptul" la functia lui Dominique Strauss-Kahn, insa exista argumente pentru cautarea unui candidat european.

"FMI va putea sa-si indeplineasca fara nicio limitare misiunea in rezolvarea problemelor financiare ale lumii, si a problemelor zonei euro, unde joaca un rol important", a spus Seibert intr-o conferinta de presa.

Ministrii finantelor din zona euro s-au intalnit luni la Bruxelles, unde vor aproba cel mai probabil acordul de finantare externa al Portugaliei cu UE si FMI, discutiile fiind insa puse intr-un con de umbra de arestarea lui Strauss-Kahn duminica la New York.

Seful FMI a fost acuzat ca a incercat sa violeze o camerista de la un hotel din New York.

Speculatiile privind inlocuitorul sau la conducerea Fondului si in cursa prezidentiala din Franta dun 2012 si-au facut imediat loc in atentia opiniei publice.

"Guvernul german considera ca orice discutie despre posibili succesori ai domnului Strauss-Kahn este inadecvata in acest moment", a adaugat Seibert.

Cele mai puternice economii emergente, Brazilia, Rusia, India si China, exercita de cativa ani presiuni pentru reflectarea influentei tot mai mari de care dispun la nivel global in conducerea FMI.

"Europa nu are abonament la aceasta pozitie executiva.

Daca privesti situatia actuala, solutionarea crizei din mai multe state din zona euro ocupa atat de mult agenda FMI incat sunt mai multe motive pentru ca guvernul sa sustina ca exista un bun candidat european.

Vom vorbi despre asta cu toti partenerii din FMI in caz ca va fi nevoie de un succesor", a continuat oficialul german, subliniind ca Strauss-Kahn este nevinovat pana la propa contrarie.

Intrebat daca Mario Draghi, guvernatorul bancii centrale a Italiei, ar putea fi un candidat pentru sefia FMI in loc de succedarea lui Jean-Claude Trichet ca presedinte al Bancii Centrale Europene, dupa cum specula o revista germana, Seibert a aratat ca guvernul german s-a alaturat altor state europene sprijinind candidatura lui Draghi la sefia BCE. 

#fmi, # strauss-kahn, # angela merkel , #stiri FMI