Grecia a folosit banii de la UE si FMI pentru a plati datorii de 8,5 miliarde de euro

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 16:29
1192 citiri
Grecia a folosit banii de la UE si FMI pentru a plati datorii de 8,5 miliarde de euro

Grecia a folosit banii primiti de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) pentru a achita miercuri scadenta unor obligatiuni in valoare de 8,5 miliarde de euro, a anuntat o sursa apropiata tranzactiei, citata de Reuters, informeaza Mediafax.

Temerile investitorilor privind capacitatea guvernului elen de a acoperi plata obligatiunilor scadente la 19 mai au determinat UE si FMI sa anunte un program de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro pentru Grecia pe o perioada de trei ani.

"Am finalizat plata obligatiunilor de 8,5 miliarde de euro ajunse la maturitate", a afirmat un oficial bancar apropiat situatiei.

Chiar daca a obtinut timp, Grecia trebuie acum sa convinga investitorii ca poate controla deficitul bugetar astfel incat sa poata imprumuta din nou de pe piata.

"A trebuit sa luam masuri de urgenta pentru a aborda problemele datoriei publice si de credibilitate. Masurile acestea ne vor oferi timp pentru schimbari mai ample", a declarat premierul elen George Papandreou la o conferinta pe teme energetice desfasurata la Atena.

Grecia a primit marti 14,5 miliarde de euro de la UE, parte a primei transe, de 20 de miliarde de euro, acordate de statele zonei euro si FMI.

Statul elen se confrunta acum cu dificultatea reducerii deficitului bugetar de la aproape 14% in 2009 sub 3% pana in 2014, in timp ce Produsul Intern Brut va continua sa scada.

Pentru 2010, autoritatile elene se asteapta la o contractie economica de 4%.

Totodata, guvernul a anuntat miercuri ca va scoate la licitatie proiecte de constructii in valoare de 3,9 miliarde de euro pana in 2012.

Grecia trebuie sa asigure finantare pentru cheltuieli in infrastructura astfel incat sa atraga o parte cat mai mare din fondurile de 25 de miliarde de euro pe care le poate accesa de la UE pana in 2013.

#grecia bani plati datorii deficit , #stiri FMI