Grecia acuza FMI si UE de amestec in treburile interne

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 19:56
1505 citiri
Grecia acuza FMI si UE de amestec in treburile interne

Guvernul elen a acuzat sambata inspectorii Fondului Monetar International si ai UE de amestec in treburile interne ale tarii, dupa ce acestia au spus ca Grecia trebuie sa scoata la privatizare active in valoare de 50 de miliarde de euro si sa accelereze reformele structurale, anunta NewsIn.

Intr-un comunicat dat publicitatii sambata, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Atena, Giorgios Petalotis, spune ca inspectorii internationali au avut un comportament "inacceptabil" in conferinta de presa pe care au sustinut-o vineri, la incheierea vizitei lor de evaluare trimestriala.

Inspectorii au spus ca Grecia trebuie sa obtina 50 de miliarde de euro din privatizari in urmatorii patru ani si sa accelereze reformele structurale in urmatoarele luni pentru a salva situatia financiara a tarii.

Apreciind totusi ca s-au facut progrese pana acum, inspectorii au spus ca vor recomanda deblocarea, luna viitoare, a urmatoarei trase din imprumut, in valoare de 15 miliarde de euro.

Grecia a obtinut anul trecut un imprumut de 110 miliarde de dolari de la FMI si UE, care i-a permis sa evite un colaps financiar, insa a fost nevoita sa ia masuri dure pentru reducerea cheltuielilor, ceea ce a determinat un val de proteste ce continua si in prezent.

Duminica vor intra in greva muncitorii feroviari si miscarea lor protestatara va fi urmata ulterior de alte grupuri profesionale - doctori, juristi, farmacisti.

Indatorarea Greciei va depasi 150% din PIB anul acesta, iar inspectorii FMI au schitat un nou program de privatizare pana in 2015 in valoare de 50 de miliarde de euro, de sapte ori mai mare decat tinta stabilita in urma cu trei luni.

Reprezentantul FMI a respins sugestia ca Grecia sa-si vanda monumentele antice, dar a spus ca "administrarea proasta a proprietatii publice este o sursa majora de pierderi".

Cel mai probabil, vor fi scoase la privatizare companiile de stat care nu sunt listate la bursa si ce tine de dezvoltarea domeniului public, inclusiv facilitatile olimpice care au ramas nefolosite de la Jocurile gazduite de Atena in 2004.

"Avem nevoi, dar si limite si nu negociem cu nimeni limitele respectului de sine. Nu primim ordine decat de la poporul grec", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului intr-un comunicat difuzat dupa ce presa a criticat guvernul pentru ca nu are replica la comentariile inspectorilor referitoare la grevele antiausteritate si la planul de a vinde mai multe proprietati publice.

#grecia, #fmi, #ue, #privatizare , #stiri FMI