Grecia, acuzata ca a trisat ca sa intre in zona euro

Vineri, 27 Mai 2011, ora 12:37
1208 citiri
Grecia, acuzata ca a trisat ca sa intre in zona euro

Grecia a fost capabila sa intre in zona euro numai prin inselaciune, iar liderii din regiune au fost "prea politicosi" pentru a aplica sanctiunile adecvate, prin care ar fi putut fi evitata criza datoriilor, a declarat Otmar Issing, fost economist sef al Bancii Centrale Europene (BCE).

"Cand am lucrat pentru BCE, am suferit de fiecare data cand statele nu au indeplinit criteriile. Grecia a trisat pentru a intra in zona euro si este dificil sa stim cum sa ne purtam cu trisorii", a declarat Issing (75 de ani) intr-un interviu.

Issing, care a venit in BCE cu un an inainte de crearea euro, in 1999, si a lucrat in institutie pana in 2006, a avertizat joi ca Grecia nu va putea, probabil, sa isi onoreze obligatiile financiare.

Capacitatea tarii de a-si rambursa datoriile este indoielnica, chiar daca guvernul a aprobat un plan de accelerare a privatizarilor si noi masuri de reducere a cheltuielilor, pentru a primi o noua transa din planul de sustinere financiara de 110 miliarde de euro din partea UE si FMI, aprobat anul trecut.

Issing atribuie "problemele critice" din zona euro absentei unor sanctiuni adecvate.

El a aratat ca ar fi trebuit sa aiba loc o monitorizare si o evaluare mai buna, precum si mai multe sanctiuni, intrucat "criza nu era inevitabila".

#grecia, #zona euro, #datorii grecia , #stiri FMI