Grecia amenintata de dezastru

Sambata, 21 Mai 2011, ora 13:33
1363 citiri
Grecia amenintata de dezastru

In timp ce directorul FMI si-a dat demisia, criza din Grecia a atins apogeul. Criza zonei euro s-a accentuat vineri in conditiile in care planurile de reforma economica ale Greciei au fost amanate, raspandind tensiuni in piete cu privire la capacitatea tarii de a face fata datoriei publice in continua crestere.

Euro a scazut in fata dolarului american, iar dobanzile solicitate de investitori pentru a imprumuta guvernul grec au atins cote maxime pentru zona euro raspandindu-se, totodata, temeri cu privire la o posibila raspandire a crizei si in Spania, care este o economie cheie a zonei euro, informeaza Financial Times, preluat de Ziare.com.

Agentia de rating Fitch a lovit, de asemenea, Grecia prin retrogradarea ratingului de tara, avertizand cu privire la provocarile mari pe care Grecia le are in fata pentru a-si transforma economia intr-una functionala.

Analistii considera ca saptamana aceasta a fost importanta pentru escaladarea crizei din Grecia din cauza incapacitatii politicienilor si bancherilor centrali de a se decide in directia politicilor optime. In prezent, dilemele cu privire la o posibila evolutie a crizei se leaga de restrucutrarea datoriilor - sintagma care sta, adesea, pentru faliment - restructurare care este bine vazuta de catre politicieni dar care, din perspectiva Bancii Centrale Europene, ar putea determina o criza bancara la Atena.

 

 

#criza grecia, #euro, #fmi , #stiri FMI