Grecia are nevoie de mai multi bani

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 14:45
1145 citiri
Grecia are nevoie de mai multi bani

Grecia va avea nevoie de mai multi bani pentru a depasi criza economica, apreciaza Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble, in opinia caruia actualul pachet de finantare este insuficient, conform NewsIn.

Intr-o scrisoare adresata liderilor Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International, Schaeuble a subliniat ca este nevoie de un nou pachet de salvare. El a sugerat si ca Atena are nevoie de mai mult timp pentru a-si plati datoriile.

UE ?i FMI au acordat anul trecut un imprumut de 110 miliarde de euro Greciei.

"Situatia este dificila (...). O intoarcere a Greciei pe pietele de capital in 2012, asa cum presupunea actualul program, pare mai mult decat nerealista. Ceea ce inseamna ca volumul actualului program este insuficient pentru a acoperi nevoile financiare ale Greciei", a scris ministrul german.

"In aceste conditii, consider ca este necesar sa convenim asupra unui nou pachet pentru Grecia", a adaugat el.

Povara unui nou pachet de salvare ar fi impartita intre contribuabili si investitori privati, a explicat oficialul.

El a precizat ca cea mai buna metoda ar fi un swap cu obligatiuni, ce ar oferi tarii "timpul necesar pentru a implementa complet reformele necesare si a recastiga increderea pietelor".

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrii europeni de finante si Fondul Monetar International au anuntat ca urmatoarea transa din pachetul de salvare de 110 miliarde euro va fi platita, probabil in iulie.

Exista informatii si ca un nou acord de imprumut este in curs de finalizare.

Jean-Claude Juncker, seful Eurogrup, a declarat ca este posibil ca Grecia sa obtina ajutor suplimentar, in schimbul unor noi masuri de reducere a deficitului.

Ministrii de finante se reunesc in 19-20 iunie, iar Schaeuble s-a declarat increzator in scrisoarea sa ca se va ajunge la un acord privind un nou ajutor pentru Grecia.

#grecia, #criza economica grecia, #pachet financiar grecia , #stiri FMI