Grecia asteapta verdictul de la FMI si UE

Luni, 30 Mai 2011, ora 10:36
1179 citiri
Grecia asteapta verdictul de la FMI si UE

Oficialii Uniunii Europene si Fondului Monetar International vor anunta in urmatoarele zile verdictul privind situatia Greciei, care nu a reusit sa aduca deficitul bugetar sub control, in timp ce populatia elena respinge tot mai vehement masurile de austeritate, transmite Reuters.

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord cu UE si FMI, angajandu-se la masuri dure de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar in schimbul unui pachet de finantare externa de 110 miliarde euro. Guvernul nu a reusit insa sa indeplineasca tintele fiscale, iar riscul intrarii statului in default (incapacitate de plata) a crescut tot mai mult.

Datoria de stat a Greciei este de circa 327 miliarde euro, adica 150% din Produsul Intern Brut.

Lorenzo Bini Smaghi, membru in Consiliul Bancii Centrale Europene, a lansat intr-un interviu pentru Financial Times un avertisment dur legat de default-ul Greciei, afirmand ca restructurarea datoriilor statului in mod ordonat este o chestiune "de basm".

"Daca priviti pietele financiare, de fiecare data cand este mentionat un cuvant ca «restructurare» sau «restructurare de catifea» investitorii parca innebunesc, ceea ce demonstreaza ca asa ceva nu poate avea loc in mod ordonat, cel putin nu in acest mediu. Daca Grecia ar intra in default, bancile elene s-ar prabusi. Tara ar necesita apoi o recapitalizare uriasa - dar de unde ar veni acesti bani?", a aratat Bini Smaghi.

Oficialul italian a adaugat ca Grecia si-ar putea reduce datoriile prin vanzarea de active si reforma sistemelor de impozitare si cheltuieli publice.

"Daca ne uitam la bilantul Greciei, tara nu este in insolventa", a continuat el.

Premierul elen George Papandreou nu a reusit sa castige sprijinul opozitiei pentru a introduce noi masuri de austeritate, reforme economice si pentru a accelera vanzarea activeor statului, chestiuni cerute de UE si FMI.

Zeci de mii de protestatari au umplut duminica piata Syntagma din centrul Atenei, denuntand intreaga clasa politica si scandand lozinci impotriva FMI si indemnului la austeritate venit din afara tarii.

#ue, #fmi, #grecia, #grecia ajutor fmi , #stiri FMI