Grecia este in "stare de razboi" pentru a-si mentine capacitatea de imprumut

Sambata, 20 Martie 2010, ora 00:13
1821 citiri
Grecia este in "stare de razboi" pentru a-si mentine capacitatea de imprumut

Premierul grec, George Papandreou, a afirmat vineri ca tara sa se afla in "stare de razboi" pentru a-si mentine capacitatea de imprumut si ca Guvernul socialist a fost "fortat" din acest motiv sa ia "masurile cele mai dure" adoptate vreodata in Grecia.

"Am fost fortati sa luam masurile cele mai dure, care nu au mai fost luate niciodata de un Guvern in aceasta tara", a declarat Papandreou , in fata unui congres sindical reunit la Salonic.

"Am facut asta pentru ca lucrurile au atins un punct critic (...), am ajuns foarte aproape de a fi incapabili sa ne imprumutam", a explicat el.

Aceasta este o situatie pe care "vrem sa o evitam cu orice pret", a adaugat el. "Suntem in stare de razboi, luptand impotriva unor interese atat in interior, cat si in exteriorul frontierelor noastre, care vor sa obtina profituri de pe urma situatiei dificile si a slabiciunii in care se afla Grecia in prezent", a subliniat Papandreou.

Premierul, a carui tara este membra a zonei euro, incearca sa obtina sprijinul Uniunii Europene (UE) pentru a mentine finantele Greciei pe linia de plutire, in contextul unei datorii record si a scumpirii creditului la care Grecia poate avea acces in prezent pe piata internationala.

Dupa sosirea lor la putere in octombrie 2009, socialistii au trebuit sa revizuiasca in crestere deficitul bugetar, care a atins 30 de miliarde de euro in 2009.

Datoria publica acumulata se ridica la aproape 300 de miliarde de euro.

"Vrem sa evitam sa avem de platit dobanzi exagerate timp de decenii, fapt care ar condamna tara la o recesiune profunda si prelungita", a subliniat Papandreou.

El a avertizat ca Grecia va recurge la sprijinul Fondului Monetar International (FMI) "in ultima instanta", in cazul in care tara nu obtine sustinerea necesara din partea UE.

Criza din Grecia se va afla in centrul dezbaterilor la summitul european de la 25 martie. 

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
#grecia, #stare, #razboi, #fmi , #stiri FMI