Grecia grabeste implementarea noului plan de austeritate

Joi, 23 Iunie 2011, ora 10:32
1297 citiri
Grecia grabeste implementarea noului plan de austeritate

Guvernul Greciei va finaliza miercuri noul plan de austeritate cerut de UE pentru a-si putea primi transa de bani care va salva tara de la faliment, anunta NewsIn.

Consiliul de Ministri urmeaza sa aprobe, in cursul dupa-amiezii, "legea de aplicare", care detaliaza masurile care tin de noul program economic multianual, inainte de votul ce ar urma sa aiba loc inainte de 30 iunie, asa cum cer membrii Zonei euro, a anuntat Guvernul, citat de portalul 7sur7.

Textul a primit aprobarea creditorilor tarii - UE si FMI - iar prevederile fiscale, precum cresterea impozitelor directe si indirecte, au fost analizate si modificate pana in ultimul moment.

Initial, pachetul urma sa fie votat la inceputul lunii iulie. Insa premierul Giorgios Papandreou a decis sa accelereze demersurile, sub presiunea Zonei euro, si a luat initiativa printr-o remaniere guvernamentala si votul de incredere de marti seara.

Intr-un discurs rostit in Parlament, el a subliniat ca tara trebuie sa "continue sa faca fata crizei si deficitelor, sa evite falimentul si sa garanteze mentinerea Greciei in nucleul dur al Zonei euro".

Desi a esuat in a convinge opozitia, Papandreou a reusit sa obtina aprobarea tuturor socialistilor, ceea ce minimalizeaza riscul unei respingeri a politicii sale in parlament.

Germania, Franta si Comisia Europeana au salutat acest vot de incredere, descriindu-l drept o "etapa importanta" si drept o "veste buna pentru Grecia si pentru Uniunea Europeana".

Textul detaliaza reducerile bugetare prevazute pentru a atinge obiectivele bugetare, care prevad pana in 2015 economii de 28,4 miliarde de euro si privatizari in valoare de 50 de miliarde, potrivit Ministerului de Finante: reducerea pensiilor, alocatiilor sociale, salariilor bugetarilor si numarului de angajati din sectorul public.

Textul precizeaza si calendarul si modul de implementare a masurilor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#plan austeritate grecia, #grecia, #datorii grecia, #guvern elen, #zona euro, #ue , #stiri FMI