Grecia, intre ciocan si nicovala

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 12:49
2242 citiri
Grecia, intre ciocan si nicovala

Daca nu vor sa confirme zicala "boala lunga, moarte sigura", oficialii greci trebuie sa ia o decizie cat mai rapida asupra tratamentului ce va fi aplicat muribundului stat elen. Din nefericire, premierul George Papandreou are de ales intre doua rele: sa sacrifice poporul sau sa fie nemultumeasca UE, ceea ce ar duce la excluderea Greciei din zona euro.

Misiunea formata din inspectorii UE si FMI a parasit saptamana trecuta Atena, nemultumita de faptul ca Grecia a esuat in indeplinirea conditiilor care ar fi deblocat fondurile de finantare suplimentare.

Evenimentul a creat o distanta intre Ministrul de Finante Evangelos Venizelos si oficialii de care depinde soarta Greciei, ce pune in pericol atat cariera acestuia, cat si viitorul tarii.

Guvernul socialist va incerca sa puna in aplicare "tactica Samaras", denumita dupa liderul partidului de opozitie al Greciei, relateaza publicatia locala Ekathimerini.com.

Partidul PASOK (Miscarea Socialista Panelenica) va incerca sa renegocieze tintele Memorandumului (intelegerea de finantare semnata cu UE si FMI) si sa se elibereze de presiunea exercitata de Finlanda, rezultata dintr-un acord intre cele doua state, de pe urma caruia Grecia a castigat timp pentru plata datoriilor.

Aceasta este o abordare extrem de dificila deoarece nimeni nu stie cu adevarat cata rabdare vor mai avea partenerii statului elen.

Pana acum, FMI si oficialii europeni au inchis ochii pentru ca nu si-au permis falimentul Greciei.

Insa expertii au realizat destul de repede ca Grecia nu este doar inca o tara care are nevoie de finantare si de asistenta tehnica. Este mai degraba un stat care are nevoie de refacerea temeliilor.

Nu este o coincidenta faptul ca un oficial neamt a vorbit recent despre "construirea natiunii" sau ca un reprezentant al Comisiei Europene a spus despre Grecia ca "oriunde te-ai uita, gasesti ceva putred".

Toata lumea simte ca guvernul, pur si simplu, nu poate sa indeplineasca tintele asumate.

La fel de bine nu ar putea sa o faca nici Noua Democratie si niciun alt partid de opozitie.

Oficialii UE trebuie sa decida rapid ce este de facut pentru salvarea Greciei.

Ori ii vor acorda lui Papandreou mai mult timp si spatiu de manevra, ori vor spune: "Ajunge! Acestea sunt conditiile. Le indepliniti sau veti fi dati afara din zona euro".

UE si FMI vor un semn clar care sa demonstreze ca Grecia face tot posibilul pentru a-si reduce cheltuielile. Cu alte cuvinte, sa vada ca se trece la macelarirea bugetului public.

Aceasta este problema care a preocupat administratia socialista in ultimele luni. Aceasta este problema pe care oficialii PASOK au intors-o pe toate partile si care a dus la divizarea guvernul.

Sunt o serie de ministrii care se opun masurii, cu toate ca toti membrii guvernului stiu ca aplicarea acestea este inevitabila.

Se pare ca acestia fac tot posibilul sa intarzie ziua fatala.

Papandreou nu poate lua o decizie clara in aceasta privinta. Jumatate dintre consilierii sai ii spun: "Oricum PASOK va pierde urmatoarele alegeri generale, asa ca putem foarte bine sa ne pastram nucleul de alegatori pentru urmatoarea runda. Sa-l lasam pe Samaras sa faca treaba murdara".

Cealalta jumatate nu este de acord: "Am pierdul simpatia tuturor angajatilor din sectorul privat. Acestia traiesc in nesiguranta, asa ca ar trebui sa incercam sa-i recastigam".

Cu siguranta ca nu este o decizie usor de luat, dar este clar o decizie asteptata de toata lumea.

In cateva cuvinte, situatia Greciei arata in felul urmator: statul asteapta sa vada cat de mult il va suporta creditorii. Daca va realiza ca a intrecut limita rabdarii, Papandreou va trebui sa treaca la actiune, adica la aplicarea durelor masuri de austeritate. Ceea ce, probabil, va insemna sfarsitul domniei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, #grecia faliment, #grecia criza, #grecia datorii, #grecia zona euro, #iesire zona euro , #stiri FMI