Grecia isi poate pierde autonomia

Marti, 31 Mai 2011, ora 10:22
1452 citiri
Grecia isi poate pierde autonomia

In schimbul imprumutului de la UE si FMI, Grecia este dispusa sa predea controlul asupra mai multor domenii, pierzandu-si astfel suveranitatea.

Un grup de experti ai UE va coordona planul de privatizare al Atenei. Grecia nu se va mai ocupa nici de colectarea impozitelor si taxelor, conform Adevarul.ro.

In acest moment, se poarta negocieri pentru suplimentarea programului de asistenta financiara externa pentru Atena. Insa conditiile impuse pentru acordarea imprumutului sunt cele mai dure de pana acum, interventia externa urmand a fi fara precedent.

Grecia va trebui sa permita unui grup de experti UE sa se ocupe de programul de privatizari prin care vor sa vanda active in valoare de 50 de miliarde de euro.

In schimb, Atena va primi un nou imprumut (de pana la 35 de miliarde de euro) si o "restructurare de catifea" a datoriei publice. Practic, finantatorii europeni vor permite prelungirea perioadelor de rambursare a imprumuturilor. De asemenea, planul include si stimulente pentru investitorii privati care detin obligatiuni elene, in incercarea de a-i convinge pe acestia sa reesaloneze in mod voluntar datoria Greciei.

Cerintele au aparut pe fondul nemultumirilor oficialilor UE fata de ceea ce ei considera "eforturi limitate" ale Greciei pentru iesirea din criza. Acestia aduc ca argumente ritmul lent de implementare a reformelor structurale, esecurile Atenei de a starpi evaziunea fiscala si mai ales faptul ca programul de privatizari nu a fost demarat inca. Potrivit oficialilor care participa la discutii, daca Grecia ar fi urmat acesti pasi, evita complet un nou imprumut.

Nevoia de finantare a Greciei pana in 2013 se ridica la 70 de miliarde de euro. O buna parte din aceasta suma trebuia sa fie atrasa de pe pietele internationale. Dar, din cauza neincrederii investitorilor, accesul Atenei la finantare straina ramane limitat.

Valoarea datoriei publice a Greciei este de 327 miliarde de euro, adica 150% din PIB. UE spera ca noul imprumut, la care se vor adauga veniturile din privatizari si reesalonarea datoriei, vor scoate Grecia din impas. Atena trebuie sa finalizeze noua intelegere pana la 20 iunie, altfel risca sa nu primeasca urmatoarea transa (in valoare de 12 miliarde de euro) de la FMI.

#grecia criza, #grecia default, #imprumut fmi, #imprumut grecia, #privatizare, #taxe impozite, #ue , #stiri FMI