Grecia, la un pas de dezastru

Marti, 31 Mai 2011, ora 17:52
1089 citiri
Grecia, la un pas de dezastru

Ministrul elen al Finantelor, Georges Papaconstantinou, avertizeaza ca blocarea transelor de imprumut pentru Grecia, in valoare de 110 miliarde de euro ar fi un "dezastru".

"Daca tara ar fi abandonata, fara ajutor ar fi un dezastru care ar strangula economia", a declarat Papaconstantinou pentru publicatia finlandeza Helsingin Sanomatsaid.

Guvernul elen negociaza cu reprezentantii Uniunii Europene (UE), Bancii Centrale Europene (BCE) si ai Fondului Monetar International (FMI) furnizarea celei de-a cincea transe de imprumut, in valoare de 12 miliarde de euro din imprumutul de 110 miliarde de euro obtinut anul trecut.

FMI a avertizat ca nu va debloca noua transa in lipsa unor masuri suplimentare de austeritate.

"Toate partile participante la negocieri sunt prudente, dar am incredere ca vom ajunge la un rezultat bun", a spus ministrul.

Reprezentanti ai statelor europene vor participa miercuri la o reuniune la Viena consacrata in principal crizei persistente a datoriilor din Grecia, care au ajuns la 150% din PIB, in timp ce un nou plan de ajutor, in conditii stricte, pare tot mai probabil.

Cotidianul elen Eleftherotypia a estimat marti, fara sa mentioneze sursa informatiei, ca noul plan de ajutor ar putea atinge 60 de miliarde de euro.

Papaconstantinou a spus insa ca este prematur sa se vorbeasca despre un ajutor suplimentar.

"Decizia privind un eventual ajutor suplimentar va fi luata mai tarziu. Acesta va depinde de capacitatea noastra de imprumut pe pietele financiare, anul viitor, care, in prezent, ramane dificila", a adaugat ministrul.

Grecia urma sa revina pe pietele financiare anul viitor, dar, din cauza masurilor de austeritate care au agravat recesiunea, este putin probabil ca Grecia sa se poata refinanta singura.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#grecia, #imprumuturi externe, #ministru elen finante, #transe imprumut grecia , #stiri FMI