Grecia nu va beneficia de concesii, daca depaseste termenul de rambursare a imprumutului FMI

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 00:06
1406 citiri
Grecia nu va beneficia de concesii, daca depaseste termenul de rambursare a imprumutului FMI

Guvernul Greciei are tot mai putine sperante sa obtina o extindere a perioadei de rambursare a imprumutului de 110 miliarde euro de la FMI si UE, iar partenerii europeni fac presiuni la Atena pentru a obtine noi masuri de reducere a deficitului, au declarat pentru WSJ surse apropiate discutiilor, potrivit Mediafax. 

"Cel putin pentru moment nu sunt asteptari privind eventuale concesii care vor inlesni depasirea acestei situatii foarte dificile", a afirmat una dintre sursele citate de Wall Street Journal (WSJ).

Premierul George Papandreou a declarat anterior ca Fondul Monetar International (FMI) a sugerat ideea de a extinde termenii de restituire a fondurilor, insa sursele oficiale au aratat ca tarile din zona euro se opun acestei idei, deoarece Grecia este inca in procesul de reconstruire a credibilitatii in Europa.

Atitudinea ferma fata de Grecia este de inteles, considera analistii si economistii eleni, deoarece FMI si UE discuta un imprumut de amploare similara pentru Irlanda si nu ar dori sa adopte o pozitie "indulgenta" fata de Atena in timpul negocierilor cu Dublinul.

Grecia a evitat in luna mai intrarea in incapacitate de plata prin semnarea unui acord de imprumut extern cu UE si FMI, in schimbul unor masuri dure de austeritate.

De atunci, guvernul de la Atena a redus deficitul bugetar cu circa 14 miliarde euro, restrangand indicatorul la 9,4% din PIB, de la 15,4% din PIB in 2009.

Multi experti considera ca aceasta este o corectie fara precedent in Europa, iar guvernul elen a sperat ca masurile vor determina creditorii sa aiba o atitudine mai ingaduitoare fata de tara.

In pofida acestei ajustari, Grecia este vazuta cu sanse mici sa atinga obiectivul de deficit convenit in acordul cu UE si FMI, de 8,1% din PIB in 2010. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#grecia, #rambursare, #imprumut, #fmi , #stiri FMI