Grecia nu va respecta tintele de inflatie

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 10:12
1757 citiri
Grecia nu va respecta tintele de inflatie

Grecia a anuntat ca deficitul sau bugetar va fi redus in 2011 si 2012, dar nu va respecta tinta fixata de UE si FMI, din cauza accentuarii recesiunii economice, relateaza NewsIn.

Deficitul pentru 2011 este estimat la 8,5% din PIB, fata de 10,5% in 2010, dar obiectivul fixat de institutiile internationale era de 7,6%, a anuntat Guvernul elen, care a adoptat duminica proiectul de buget pentru 2011.

Pentru anul 2012, Guvernul estimeaza un deficit de 6,8% din PIB, de asemenea mai mare decat tinta fixata de UE si FMI, de 6,5%.

Atena a pus esecul in atingerea obiectivelor fixate pe seama contractiei economice de 5,5% anul acesta, fata de 3,8%, cat era estimat in mai.

Cabinetul a aprobat duminica si trecerea a 30.000 de bugetari in "rezerva de munca" pana la sfarsitul anului. Astfel, acestia vor primi numai o parte din salariu si, dupa un an, pot fi concediati.

Masura se alatura reducerilor salariale si cresterilor de taxe, intr-un pachet ce incearca sa convinga UE, FMI si BCE sa continue acordarea pachetului de salvare.

Pietele asiatice au scazut dupa anuntul Atenei, principalul indice de la Hong Kong depreciindu-se cu pana la 4,9%.

Cifrele intervin in conditiile in care inspectori ai FMI, UE si Bancii Centrale Europene se afla la Atena, pentru a decide daca Grecia ar trebui sa primeasca o noua transa din pachetul de salvare alocat anul trecut.

Tara are nevoie de cei 8 miliarde de euro promisi pentru a evita intrarea in incapacitate de plata luna viitoare.

Un eventual faliment ar amplifica tensiunile asupra Zonei euro, subminand bancile europene si alimentand riscurile cu care se confrunta economia mondiala.

Ministerul elen de Finante a anuntat ca, pentru atingerea deficitului de 8,5% din PIB, trebuie implementate noile masuri de austeritate, in pofida opozitiei populatiei. "Trei luni cruciale raman pana la sfarsitul lui 211, iar estimarea finala de deficit, de 8,5% din PIB, poate fi atinsa numai daca mecanismul statului si cetatenii raspund in concordanta", au anuntat autoritatile.

Masurile de austeriate din Grecia au dus la un val de proteste si greve, iar o mare parte din populatie crede ca elimina orice sansa de crestere economica.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#criza, #criza economica, #criza mondiala, #criza grecia, #deficit bugetar, #inflatie, #masura austeritate , #stiri FMI