Grecia primeste a doua transa de la FMI

Joi, 05 August 2010, ora 14:17
1238 citiri
Grecia primeste a doua transa de la FMI

Grecia va primi a doua transa din imprumutul extern luat de la FMI si CE, in urma "startului impresionant" al programului de austeritate, dar guvernul trebuie sa introduca reforme "drastice" pentru a readuce tara pe crestere economica, a declarat pentru Reuters seful misiunii FMI la Atena, precizeaza Mediafax.

Oficialii FMI, CE si BCE au incheiat joi o misiune de doua saptamani in Grecia, menita sa evalueze progresele guvernului in privinta masurilor convenite in acordul pe trei ani pentru 110 miliarde de euro.

Cea de-a doua transa a imprumutului este programata pentru a doua parte a lunii septembrie.

"Programul este in grafic. A inceput ca un program foarte ambitios, cu multa incarcatura in primele etape, iar vestea cea buna este ca e implementat conform cu cele convenite", a declarat Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia, intr-un interviu acordat Reuters.

Intrebat despre transa a doua, de noua miliarde euro, din ajutorul de la FMI si UE, Thomsen s-a aratat increzator ca banii vor ajunge in Grecia.

"Da. Sunt increzator ca cei din board-ul FMI vor impartasi parerea mea ca acesta este un start foarte impresionant al unui program foarte impresionant", a afirmat el.

Prima transa din imprumut a fost acordata in luna mai si a avut o valoare de 20 miliarde euro, din care 14,5 miliarde euro de la statele membre ale zonei euro, respectiv 5,5 miliarde euro de la FMI.

Analistii si economistii au aratat ca atingerea tintei de deficit bugetar convenita pentru acest an de Grecia cu FMI si UE va fi foarte dificila, dar Thomsen s-a declarat convins ca obiectivul poate fi respectat. Grecia s-a angajat sa reduca deficitul cu 5,5 puncte procentuale, la 8,1% din PIB.

"In discutiile noastre cu Ministerul Finantelor am ajuns la concluzia comuna ca da, va fi o cursa stransa, dar credem ca tintele vor fi atinse", a spus oficialul FMI.

Grecia si-a redus la jumatate deficitul guvernului central in primele sase luni ale acestui an, taierile drastice de cheltuieli amortizand neatingerea tintei in privinta veniturilor statului.

Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters, separat, ca recesiunea din Grecia ar putea fi ceva mai blanda decat cifra de -4% proiectata pentru acest an. Potrivit acestuia, PIB-ul Greciei va scadea cu 3-3,5% in 2010.

#grecia, #transa, #fmi, #imprumut, #criza, #elena , #stiri FMI