Grecia va obtine ajutor extern la timp pentru a nu intra in default

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 10:25
1289 citiri
Grecia va obtine ajutor extern la timp pentru a nu intra in default

Ministrul elen al Finantelor, George Papaconstantinou, a declarat ca Grecia va obtine ajutor extern suficient de repede pentru a nu intra in default (incapacitate de plata), transmite Reuters, citat de Mediafax.

Discutiile dintre guvernul elen si reprezentantii UE si FMI au decurs bine, a afirmat duminica Papaconstantinou, aratandu-se increzator ca Grecia va obtine, in luna mai, ajutorul extern necesar finantarii datoriei de stat uriase.

El a transmis totodata un avertisment investitorilor care au pariat in ultimele luni pe default-ul Greciei:

"Tot ceea ce pot spune este ca vor pierde". Confruntat cu datorii uriase (de circa 120% fata de PIB) si cu cel mai mare deficit din UE (13,6% din PIB in 2009), guvernul elen a cedat vineri presiunilor de pe pietele financiare si a solicitat oficial ajutor extern, declansand prima procedura de "bailout" pentru un stat din zona euro.

Atena a anuntat deja masuri de austeritate in valoare de miliarde de euro, inclusiv majorari de taxe si reducerea salariilor din sectorul public, care au declansat proteste violente si greve, noteaza Reuters.

Statul elen trebuie sa obtina ajutor extern pana pe 19 mai, cand trebuie sa se achite de o serie de datorii ajunse la scadenta. 

Papaconstantinou a minimalizat temerile legate de posibilitatea ca Germania, care se pregateste de alegeri regionale pentru inceputul lunii mai, ar putea bloca acordul de ajutor destinat Greciei, extrem de nepopular printre germani.

Oficialul elen a aratat ca, chiar si in lipsa aprobarii parlamentare necesara in unele state membre, Grecia ar incasa totusi sprijinul de la FMI si imprumuturi de la tarile din zona euro care au avizat initiativa. 

#grecia, # ajutor, # extern, # default , #stiri FMI