Guvernul a redus termenele procedurilor de insolventa pentru companii

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 16:43
2246 citiri
Guvernul a redus termenele procedurilor de insolventa pentru companii

Guvernul a redus termenele pentru declansarea si finalizarea procedurilor de insolventa si faliment al unei companii, pentru a limita "prezenta firmelor neviabile in circuitul comercial", decizie impusa de Fondul Monetar International si Comisia Europeana prin acordul de imprumut incheiat cu Romania.

Modificarile au fost efectuate printr-un proiect de lege aprobat recent de Guvern, in care se arata ca procedurile de insolventa trebuie accelerate pentru a evita intarzierea nejustificata a radierii societatilor neviabile din registrul comertului si, implicit, o prelungire a prezentei acestora in circuitul comercial.

Modificarea Legii insolventei a fost inclusa in acordul de imprumut cu FMI si CE drept conditie pentru acordarea transelor. Documentul aprobat de Guvern arata ca eliberarea celei de-a doua transe din imprumutul Comisiei Europene este conditionata de aceste modificari.

Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, a intrat in conturile Trezoreriei statului la finele lunii iulie.

"In aceste momente dificile din punct de vedere economic se simte nevoia unor modificari ale Legii 85/2006, care sa conduca la scurtarea termenelor de finalizare a procedurii si, implicit, la eficientizarea acesteia.

Prin Memorandumul de Intelegere intre Comunitatea Europeana si Romania s-a stabilit alocarea unei asistente financiare pe termen mediu de pana la 5 milioane euro. In vederea eliberarii transei a doua, de un miliard de euro, Guvernul trebuie sa elaboreze si sa transmita Parlamentului o propunere de modificare a Legii insolventei", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Astfel, Guvernul a decis ca perioada de observatie a unei firme, cuprinsa intre data deschiderii procedurii insolventei si data confirmarii planului sau, dupa caz, a intrarii in faliment, sa fie redusa cu 10 zile, de la 60 la 50 zile, iar adunarea generala a actionarilor firmei respective sa fie convocata in maximum 10 zile de la deschiderea procedurii, fata de 20 zile in prezent, pentru desemnarea administratorului special.

Ca element de noutate, proiectul de lege aprobat de Guvern stabileste ca daca adunarea actionarilor nu desemneaza un administrator special, debitorului i se va ridica dreptul de administrare, iar asociatii/actionarii vor fi decazuti din aceste drepturi.

Prima citare si/sau comunicare a actelor de procedura se va realiza prin Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Operatiunile de publicare in Buletin a actelor de procedura emise de instantele judecatoresti si administrator/lichidator vor fi efectuate gratuit, iar operatiunile de inregistrare in registrul comertului a acestor acte vor fi de asemenea realizate fara plata.

Termenul de recurs la hotararea judecatorului sindic a fost redus de la 10 zile la 7 zile de la comunicarea deciziei, iar perioada de judecare a recursului a fost drastic diminuata, de la 30 zile la 10 zile de la inregistrarea dosarului la Curtea de Apel.

Hotararile pronuntate de judecatorul sindic vor fi motivate de acesta in termen de 10 zile de la data pronuntarii.

Administratorul judiciar va trebui sa prezinte judecatorului-sindic cele doua rapoarte privind situatia economica a debitorului si reorganizarea acestuia in maximum 20 zile de la desemnare, fata de 30 zile in prezent, respectiv in cel mult 40 zile, fata de 60 zile in prezent.

Raportul privind cauzele care au condus la insolventa debitorului va trebui prezentat in maximum 20 zile, fata de 60 zile in prezent.

De la depunerea rapoartelor, debitorul va avea dreptul sa inregistreze contestatia intr-o perioada limitata la 3 zile, fata de 5 zile in prezent, iar judecatorul-sindic va solutiona contestatia intr-un termen redus la jumatate, de la 10 zile la 5 zile de la inregistrare.

La randul sau, lichidatorul va trebui sa prezinte judecatorului-sindic raportul privind activitatea debitorului in maximum 40 zile de la desemnare, fata de 60 zile in prezent.

Conform legii in vigoare, debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere de declansare a procedurii de faliment in termen de maximum 30 zile de la aparitia starii de insolventa. Proiectul de lege aprobat de Guvern stabileste in mod distinct ca cererea debitorului va fi judecata de urgenta, in termen de 5 zile, in camera de consiliu, fara citarea partilor.

Documentul stabileste totodata ca daca admite opozitia creditorilor fata de deschiderea procedurii de insolventa, judecatorul-sindic "va revoca incheierea de deschidere a procedurii".

Legislatia in vigoare stabileste ca, admitand opozitia, judecatorul-sindic va putea pastra deschisa procedura insolventei, cu consecinta calificarii cererii debitorului de deschidere a procedurii ca fiind prematura, sau va putea revoca incheierea de deschidere a procedurii.

Legea aprobata de Executiv elimina totodata prevederea aflata in prezent in vigoare, care stabileste ca "reaua-credinta a debitorului trebuie dovedita de creditorul care se opune la deschiderea procedurii insolventei".

Perioada in care judecatorul-sindic ii poate obliga, la cererea debitorului, pe creditorii care au introdus cererea de declansare a procedurii insolventei sa depuna la banca o cautiune de cel mult 10% din valoarea creantelor a fost redusa de la 15 zile la 5 zile, iar termenul in care debitorul este obligat sa depuna la dosar actele pentru declansarea insolventei a fost redus la jumatate, de la 10 zile la 5 zile.

Sedinta publica in care trebuie prezentata propunerea judecatorului-sindic privind intrarea in faliment a debitorului va trebui organizata in maximum 15 zile de la primirea raportului administratorului judiciar, fata de 20 zile in prezent.

Termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului va fi de maximum 45 zile de la deschiderea procedurii de insolventa, fata de 60 zile in prezent, iar termenul de verificare a creantelor si de comunicare a tabelului preliminar de creante a fost stabilit la cel mult 20 zile, fata de 30 zile in prezent.

Contestatia debitorului fata de creantele trecute de catre administrator/lichidator in tabelul preliminar al creantelor va trebui depusa la tribunal in termen de 5 zile de la afisare, fata de 10 zile in prezent.

Actiunea pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna creditorilor, precum si pentru anularea constituirilor sau transferurilor de drepturi patrimoniale va trebui introdusa de catre administrator/lichidator nu mai tarziu de 16 luni de la data deschiderii procedurii (18 luni in prezent).

Metoda de vanzare a bunurilor debitorului va fi aprobata de adunarea creditorilor, pe baza propunerii lichidatorului, fara sa mai fie nevoie si de recomandarea comitetului creditorilor.

Comitetul creditorilor, adunarea creditorilor sau creditorul care detine mai mult de jumatate din valoarea tuturor creantelor vor putea dispune ca o parte a pasivului debitorului sa fie suportata de membrii organelor de supraveghere din cadrul firmei sau de conducere, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa, daca administratorul judiciar/lichidatorul nu o face.

Sumele astfel obtinute vor intra in averea debitorului si vor fi folosite, in caz de reorganizare, in primul rand pentru plata creantelor si abia pe urma pentru completarea fondurilor necesare continuarii activitatii si acoperirii pasivului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#guvern, #companii , #stiri FMI