Guvernul a stabilit cu FMI noua tinta de deficit bugetar

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 13:42
1265 citiri
Guvernul a stabilit cu FMI noua tinta de deficit bugetar

Noua tinta de deficit bugetar pentru finalul lunii septembrie agreata de autoritatile romane cu Fondului Monetar International era de 26,9 miliarde lei (6,4 miliarde euro), potrivit noii scrisori de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, publicata de FMI si preluata de NewsIn.

Vechea tinta pentru finalul trimestrului al treilea, stabilita in primavara, era de 18,6 miliarde lei.

Astfel, la sfarsitul lui septembrie, Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar cel mult egal cu 5,4% din produsul intern brut (PIB).

Ministrul de finante, Gheorghe Pogea, declara marti ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 5% din PIB dupa primele noua luni, incadrandu-se in tinta fixata cu FMI si Comisia Europeana pentru finalul lui septembrie, de 5,4% din PIB, insa datele finale privind executia bugetara la noua luni vor fi cunoscute abia spre sfarsitul acestei luni.

Dupa primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 4,5% din PIB, respectiv 22,3 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

"In luna septembrie s-a realizat o crestere a incasarilor din accize. Incasarile din impozitul pe venit si salarii au inregistrat, de asemenea, o dinamica pozitiva. Ramane in continuare neacoperit TVA-ul", a afirmat Pogea.

"Suntem optimisti in ceea ce priveste atingerea tintelor convenite pentru trimestrul trei, iar datele sunt de natura sa ne arate ca ne indeplinim angajamentele", a adaugat el. Ministrul a tinut sa precizeze ca pe cinci domenii bugetare s-au realizat "incasari foarte bune", fara a da detalii.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB (36,5 miliarde lei), fata de plafonul de 4,6% din PIB fixat initial, in conditiile inrautatirii semnificative a prognozelor macroeconomice. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 24,65 miliarde lei.

Pentru 2010, tinta de deficit bugetar este de 5,9% din PIB, respectiv 31,2 miliarde lei, iar Pogea nu exclude o eventuala crestere a taxelor in viitor, pentru ca Romania sa se poata incadra in tintele de deficit bugetar convenite cu organismele internationale, facand explicit referire la TVA, care este in prezent de 19%.

Guvernul ia in calcul o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 531,3 miliarde lei - la o scadere a PIB de 4% - prevazut anterior. Anul trecut, valoarea PIB-ului Romaniei a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro).

Plafonul garantiilor de stat creste cu 28%

Guvernul agrease anterior cu FMI pentru acest an un plafon al garantiilor de stat de 6 miliarde lei, pe care in noua scrisoare l-a urcat cu 28,3%, la nivelul de 7,7 miliarde lei. Plafonul ar urma sa creasca din nou in 2010, dar mai incet, respectiv cu 11,7%, pana la 8,6 miliarde lei.

Pe 25 septembrie, Ministerul Finantelor Publice anunta ca bugetul general consolidat a avut cheltuieli totale in primele opt luni din 2009 de 125,6 miliarde lei, cu 8,3% mai mult fata de perioada similara din 2008, in timp ce veniturile totale s-au redus cu 6,6%, la 103,3 miliarde lei, in acelasi interval.

#deficit, #fiscale, #fmi, #obiective, #romania, #tinte , #stiri FMI