Guvernul a taiat din cheltuieli 6 mld lei, o treime din cat ar trebui

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 15:37
1171 citiri
Guvernul a taiat din cheltuieli 6 mld lei, o treime din cat ar trebui

Guvernul urmeaza sa reduca cheltuielile bugetare din acest an cu 6,22 miliarde lei fata de bugetul actual, in conditiile in care a revizuit in scadere veniturile cu 18,8 miliarde lei, pentru a se incadra in deficitul bugetar convenit cu FMI, de 4,6% din PIB, arata proiectul de OUG de rectificare.

La sfarsitul lui martie, surse guvernamentale declarau, pentru NewsIn, ca prima rectificare a bugetului pe 2009 va presupune reducerea cheltuielilor bugetului general consolidat cu circa 6 miliarde lei.

Deficitul bugetar se va majora cu 12,576 miliarde lei fata de nivelul prevazut in bugetul actual, pana la aproape 24,4 miliarde lei (4,6% din PIB-ul revizuit la 531 miliarde lei).

Rectificarea de buget reduce cheltuielile din bugetul de stat cu 1,827 miliarde lei, cele din bugetele locale cu 1,546 miliarde lei, din venituri proprii cu 1,057 miliarde lei si din fonduri externe nerambursabile cu 757,7 milioane lei. Acestea din urma sunt prevazute a fi scazute din bugetul Ministerului Mediului, potrivit proiectului de OUG privind rectificarea bugetara pe 2009 elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Scaderi moderate sunt prevazute in ce priveste cheltuielile fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, de 8,9 milioane lei, si bugetul asigurarilor sociale de stat, cu 4,1 milioane lei.

Totodata, in proiectul de OUG au fost prevazute cheltuieli suplimentare de 328 milioane lei la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala, in contextul in care previziunile privind piata muncii s-au inrautatit.

Potrivit datelor publicate, joi, de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, numarul somerilor a urcat in martie la 513.621, nivel maxim al ultimilor trei ani, fiind aproape de estimarea initiala a Ministerului Muncii privind numarul somerilor la finalul acestui an, de 525.000.

Ulterior, ministerul a avansat, dupa negocierile cu FMI, o estimare de crestere a numarului de someri pana la 800.000 la finalul anului.

Veniturile la bugetul general consolidat au fost revizuite in scadere cu 18,797 miliarde lei fata de nivelul programat in bugetul actual, cea mai semnificativa corectie urmand a fi inregistrata la bugetul de stat, de 12,073 miliarde lei.

Vor scadea, de asemenea, veniturile la bugetele locale, cu 2,358 miliarde lei, cele proprii, cu 1,3 miliarde lei, si cele la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, cu 594,5 milioane lei. Bugetul asigurarilor sociale de stat si cel al asigurarilor pentru somaj vor avea venituri cu 234,9 milioane lei, respectiv 131,1 milioane lei mai mici in acest an.

De altfel, una din cee mai importante modificari prevazute de rectificarea bugetara consta in trecerea pe deficit a bugetului asigurarilor sociale de stat, in urma revizuirii in scadere cu 1,573 miliarde lei a veniturilor din sistemul public de pensii. Astfel, bugetul asigurarilor sociale, prevazut initial cu un excedent de 221,4 milioane lei, va primi un transfer de 1,347 miliarde lei de la bugetul de stat.

In primul trimestru, veniturile bugetare realizate de ANAF au insumat 32,65 miliarde lei (8,3 miliarde euro), nivel cu 5,54% mai mic decat cel estimat de Ministerul Finantelor si cu 7,06% sub incasarile bugetare din aceeasi perioada din 2008, a anuntat, joi, Agentia Nationala de Administare Fiscala.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#venituri, #buget, #deficit, #cheltuieli, #criz, #someri, #FMI, #prognoza, #guvern , #stiri FMI