Guvernul bulgar a renuntat sa majoreze salariile bugetarilor

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 17:30
1095 citiri
Guvernul bulgar a renuntat sa majoreze salariile bugetarilor

Guvernul bulgar a renuntat planul de majorare a salariilor din sectorul public in iulie, din cauza altor cheltuieli anticriza planificate, au spus miercuri oficiali bulgari, citati de Reuters.

Bulgaria, cel mai sarac stat din Uniunea Europeana, a decis anul trecut sa majoreze salariile functionarilor publici cu 10% din 1 iulie, dar scaderea drastica a activitatii economice si a investitiilor straine a fortat cabinetul sa reanalizeze planurile de cheltuieli.

Banca centrala si analistii au avertizat ca scaderea productiei si cererea slaba vor afecta veniturile bugetare, amenintand excedentul bugetar planificat, de 3% din produsul intern brut (PIB). Presa locala a relatat ca ministrul administratiei de stat, Nikolai Vasilev, a spus ca salariile ar putea fi majorate doar dupa ce cabinetul condus de socialisti va vedea cum vor evolua in urmatoarele luni incasarile bugetare.

"Exista lucruri mai rele decat sa nu majorezi salariile - daca bugetul si sistemul financiar se prabusesc, zerourile din salarii nu mai conteaza", a spus Vasilev. Un oficial din ministerul de finante a confirmat ca majorarea cu 10% a salariilor a fost anulata.

Guvernul, ingrijorat de scaderea sustinerii sale inaintea alegerilor parlamentare din iunie sau iulie, planuieste sa cheltuiasca miliarde de leva in proiecte de infrastructura, in reparatii ale unor cladiri publice si alte programe menite sa creeze aproape 80.000 de locuri de munca.

Executivul bulgar mai ia in calcul, tot pentru acest an, o majorare cu 20% a pensiilor si trimiterea a 5.000 de pensionari in vacante gratuite. Unele dintre cheltuieli ar putea fi facute printaierea fondurilor administrative, dar guvernul se bazeaza mai ales pe obtinerea unor incasari bune la buget.

Sofia a avut pana in prezent una dintre cele mai restrictive politici bugetare din Uniunea Europeana. Bulgaria functioneaza cu un regim de consiliu monetar, care limiteaza semnificativ operatiunile bancii centrale, lasand dirijarea economiei aproape exclusiv in responsabilitatea politicii fiscale.

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au laudat politica fiscala prudenta a Sofiei si au cerut guvernului sa evite majorarea cheltuielilor salariale inaintea alegerilor. Bulgaria a fost afectata de un val de proteste, in conditiile in care oamenii cer, printre altele, conditii mai bune de trai. In pofida cresterii explozive din ultimii ani, salariul mediu, de circa 250 de euro, ramane cel mai mic din UE. 

#buget, #fmi, #infrastructura, #proiecte, #salarii , #stiri FMI