Guvernul bulgar estimeaza ca avansul economic a incetinit de la 3,5% la 0,5%

Luni, 11 Mai 2009, ora 10:13
1043 citiri
Guvernul bulgar estimeaza ca avansul economic a incetinit de la 3,5% la 0,5%

Guvernul bulgar anticipeaza ca dezvoltarea economica din Bulgaria a incetinit la 0,5% in primele trei luni, de la 3,5% in al patrulea trimestru al anului trecut, a declarat ministrul Economiei, Petar Dimitrov, citat de Reuters.

"Estimarea pentru primul trimestru indica o scadere (a ritmului de crestete economica - n.r.) de trei puncte procentuale, comparativ cu cele trei luni anterioare,precizeaza Mediafax.

Evolutia reflecta reducerea activitatii din industrie", a afirmat purtatorul de cuvant al ministerului bulgar al Economiei, citandu-l pe Dimitrov.

Economia Bulgariei a crescut cu 3,5% in ultimul trimestru al anului trecut si cu 6% in 2008.

Biroul de Statistica va publica estimarile oficiale privind evolutia economiei din perioada ianuarie - martie pe 15 mai.

Criza economica globala a afectat puternic Bulgaria si alte state est-europene, in conditiile in care investitorii straini au parasit economiile emergente, iar principala piata pentru exporturile regiunii, zona euro, a intrat in recesiune.

Productia industriala a scazut cu 17,7%
in februarie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, deoarece multe companii si-au stopat activitatea din cauza cererii scazute.

Cele mai afectate ramuri industriale au fost industria metalelor si a produselor chimice.

Reduceri semnificative ale productiei au fost inregistrate si in sectorul textilelor sau al constructiilor.

Dimitrov considera ca primul trimestru a fost cea mai dificila perioada si se asteapta ca revenirea activitatii din constructii si o recolta buna in aceasta vara sa tempereze problemele economice.

El nu a precizat vreo estimare pentru evolutia economiei pe ansamblul acestui an.

Banca Centrala se asteapta la o evolutie a economiei in 2009 cuprinsa intre o scadere de 2% si o crestere de 0,6%, care va reflecta reducerea cererii, atat pe plan intern, cat si extern.

Fondul Monetar International
(FMI) estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) se va comprima cu 3,5% in acest an.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#crestere economica, #economie, #investitori straini, #criza economica, #recesiune, #zona euro , #stiri FMI