Guvernul capata si el 2 miliarde de euro de la FMI, pe langa imprumut

Marti, 24 Martie 2009, ora 10:32
1401 citiri
Guvernul capata si el 2 miliarde de euro de la FMI, pe langa imprumut

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a laudat, luni seara, Guvernul pentru ca ar fi relaxat conditiile creditarii FMI prin "atitudinea energica" din ultimele luni. El a precizat ca, pe langa sumele ce urmeaza sa fie imprumutate de la UE si de la Fond, pentru statul roman, Guvernul va beneficia de o linie speciala de creditare de la BEI si BERD, in valoarea de aproximativ 2 miliarde de euro.

Geoana a spus ca discutiile care au avut loc pana acum intre oficialitatile de la Bucuresti, partidele de la guvernare si reprezentantii principalelor institutii financiare au creat premisele favorabile ca, pana la incheierea misiunii delegatiei FMI la Bucuresti, de miercuri, sa fie finalizat textul scrisorii de intentie pe care Executivul sa o trimita Fondului in vederea contractarii unui imprumut, relateaza Mediafax.

Liderul PSD a tinut sa sublinieze contributia ministrului Finantelor si a sefului Executivului la stabilirea unor conditii avantajoase ale acordului cu FMI.

"Am sa il laud eu pe domnul prim-ministru. La aceasta atitudine mai relaxata, mai flexibila a Fondului, inclusiv in zona sociala, inclusiv in zona fiscala, a contribuit maniera energica in care noul Guvern a inteles sa abordeze guvernarea in ultimele trei luni", a spus Geoana.

Liderul PSD a evitat sa intre in detaliile acordului, argumentand ca acestea raman confidentiale, dar a subliniat faptul ca un acordul cu FMI va pastra nivelul actual al fiscalitatii, precum si conditiile legate de pensii si de salarii.

Geoana a spus ca autoritatile de la Bucuresti asteapta ca joi, dupa intalnirea de la Viena dintre reprezentantii FMI si cei ai bancilor comerciale prezente in Romania, ambele parti sa isi precizeze conditiile si obligatiile implicate de acord.

Liderul PSD a mai spus ca suma exacta a imprumutului, inclusiv a celui pe canalul UE, urmeaza sa fie anuntata public miercuri, dupa ce Guvernul va trimite Fondului scrisoarea de intentie in privinta obtinerii imprumutului.

Geoana a mai precizat ca, in paralel cu demersurile catre FMI, Guvernul va initia proceduri similare si catre Uniunea Europeana, trimitand o solicitare similara Comisiei Europene in vederea obtinerii unui alt imprumut.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#boc, #executiv, #fmi, #geoana, #guvern, #pogea , #stiri FMI