Guvernul dezbate rectificarea bugetara

Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 13:23
2054 citiri
Guvernul dezbate rectificarea bugetara

Membrii Executivului s-au reunit, sambata, in sedinta, pentru a discuta Ordonanta privind acordul cu FMI si rectificarea bugetara, dar si OUG privind sistemul sporurilor bugetare.

Premierul Emil Boc a subliniat, la inceputul sedintei, ca obiectivul principal este trimiterea cat mai rapida a formei traduse a Ordonantei privind acordul cu FMI atat la Comisia Europeana cat si la Fond, "astfel incat pe pe data discutarii in bordul celor doua structuri europene si in structura FMI, a imprumutului cu Romania, aceste acte normative sa fi fost deja analizate de catre CE si de catre FMI".

Potrivit lui Boc, aceasta analiza necesita cateva saptamani, avand in vedere ca, pe linga traducere, este necesara si verificarea corespondentei cu legislatia romaneasca a actelor normative invocate in Ordonanta.

Guvernul va lua in discutie, pe langa ordonanta privind acordul cu FMI si rectificarea bugetara, si OUG ce reglementeaza sistemul sporurilor din sistemul bugetar, a mai spus premierul.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara, ce urmeaza a fi dezbatut sambata in sedinta de guvern, prevede reducerea cheltuielilor de la toate ministerele prin eliminarea indexarilor salariale prevazute pentru anul 2009, au declarat vineri, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

"Bugetele alocate ministerelor pentru indexarile salariale prevazute pentru acest an vor fi taiate prin aceasta rectificare bugetara, iar celelalte ministere trebuie sa prezinte Ministerului Finantelor in termen de 15 zile solutii privind cresterea veniturilor prin reducerea numarului de angajati sau alte diminuari de cheltuieli. In termen de 25 de zile, Executivul va face o centralizare a sumelor colectate si va decide daca sunt bani pentru eventualele majorari salariale", au precizat reprezentantii guvernului.

Sursele citate au adaudat ca in luna mai guvernul ar putea decide, totusi, majorarea salariului minim pe economie, "intrucat aceasta masura nu ar necesita cheltuieli foarte mari de la buget".

"Alte doua variante pe care le avem in vedere, in cazul in care vom strange bani din reducerea cheltuielilor ministerelor, vizeaza majorarea salariilor mai mici de 1.000 lei sau cresterea salariilor de pana la 1.700 de lei cu 2-3 procente, urmata de o noua crestere in toamna, in functie de evolutia economica", au mai spus sursele guvernamentale.

Guvernul urmeaza sa reduca cheltuielile bugetare din acest an cu 6,22 miliarde lei fata de bugetul actual, in conditiile in care a revizuit in scadere veniturile cu 18,8 miliarde lei, pentru a se incadra in deficitul bugetar convenit cu FMI, de 4,6% din PIB, arata proiectul de OUG de rectificare.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, #rectificare, #buget, #fmi, #ce, #boc, #salariu , #stiri FMI