Guvernul mentine pensiile inghetate

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 16:37
1274 citiri
Guvernul mentine pensiile inghetate

Guvernul isi mentine angajamentul de a concedia 74.000 bugetari pana la sfarsitul anului, dupa ce a disponibilizat deja 27.000 salariati, sa renunte la minimum 15.000 angajati in 2011, sa mentina inghetate pensiile si sa elimine al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile de incalzire, relateaza Mediafax.

Angajamentele de concediere a angajatilor, de inghetare a pensiilor si de eliminare a bonusurilor salariale si a subventiilor de incalzire sunt incluse in varianta finala a scrisorii catre FMI, aprobata de Guvern si obtinuta de MEDIAFAX.

"In pofida conditiile economice nefavorabile, am atins per total tinta de deficit bugetar stabilita pentru jumatatea acestui an, in principal datorita controlului strict al cheltuielilor si reducerii personalului cu circa 27.000.

Eforturile noastre de ajustare fiscala din restul anului 2010 vor fi sustinute de pachetul de ajustari adoptat recent (reprezentand 4,6% din PIB pe baze anuale)", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.

Pachetul de ajustari cuprinde majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a majoritatii beneficiilor sociale, dar si continuarea disponibilizarilor, prin concedierea a 74.000 de angajati.

"Dat fiind ca vor exista noi concedieri de cel putin 15.000 bugetari pana la finele anului 2011, masurile vor lasa loc pentru a acorda o majorare modesta a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, in conditiile indeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzand toate formele de compensatii, dar excluzand contributiile de asigurari sociale pentru militari)", se mentioneaza in document.

Scrisoarea catre FMI releva totodata ca Guvernul va mentine inghetate pensiile si in 2011 si va elimina al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile la incalzire. 

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#bugetari, #guvern, #pensii , #stiri FMI