Guvernul, obligat de FMI sa monitorizeze companiile publice

Joi, 11 Iunie 2009, ora 09:43
1536 citiri
Guvernul, obligat de FMI sa monitorizeze companiile publice

Guvernul s-a angajat in fata FMI ca Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si alte institutii implicate trebuie sa transmita Fondului Monetar International informatii ca un sistem de monitorizare a companiilor publice este pus in practica pana la prima analiza a expertilor FMI, conform Newsin.

Angajamentul este inclus in memorandumul tehnic atasat scrisorii de intentie, documente publicate miercuri de FMI.

Miercuri dimineata, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat la un post de televiziune ca prima analiza trimestriala a indeplinirii conditiilor acordului va avea loc in august, cand o misiune a Fondului va sosi la Bucuresti.

Memorandumul prevede ca, in perioada programului de finantare - ce se intinde pe doi ani -, guvernul trebuie sa demonstreze FMI ca a impus la companiile publice sanctiuni, precum reducerea remuneratiilor sau demiterea conducerii, daca tintele bugetare ale acestor societati si obiectivele de restructurare nu sunt respectate.

Dupa a doua misiune de monitorizare a Fondului si dupa ce sistemul de monitorizare a companiilor publice a fost imbunatatit, memorandumul prevede ca vor fi fixate tinte trimestriale orientative pentru 2010 legate de bilant - castiguri inainte de dobanzi si impozite -, fara a lua in calcul subventiile, pentru cele mai mari 30 de societati publice dupa volumul cheltuielilor din 2009.

De altfel, FMI a impus Ministerului Finantelor un calendar strict de raportare a datelor catre institutia cu sediul la Washington. Astfel, Finantele vor trimite la FMI executia bugetara lunara la cel mult 25 de zile dupa terminarea lunii respective, date trimestriale, pe flux de lichiditati si dupa standardul european ESA 95, precum si cheltuielile realizate, pe bugetul de stat si pe cel al asigurarilor sociale de stat.

De asemenea, Ministerul Finantelor va raporta la FMI date despre datoria publica si despre garantiile de stat acordate - ultimele fiind plafonate la 6 miliarde lei pentru acest an -, dar si detalii financiare legate de proiectele finantate de Uniunea Europeana si investitiile si subventiile din bani acordati de UE.

Din 2010, Guvernul va trimite la FMI, trimestrial, datele din bilant - inclusiv evolutia cheltuielilor de personal - ale celor mai mari 30 de societati publice.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bilant, #cheltuieli, #companii, #monitorizare, #proiecte , #stiri FMI