Guvernul s-a angajat la FMI sa limiteze la 4 miliarde lei pierderile companiilor de stat

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 15:01
1166 citiri
Guvernul s-a angajat la FMI sa limiteze la 4 miliarde lei pierderile companiilor de stat

Guvernul s-a angajat fata de FMI ca pierderile celor zece companii de stat monitorizate, fara subventii, taxe si dobanzi, vor fi limitate in acest an pana la trei miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie si pana la patru miliarde lei (930 milioane de euro) la finele lunii decembrie, potrivit Mediafax.

Tintele pentru ultimele doua trimestre ale acestui an in ceea ce priveste limitarea pierderilor companiilor de stat monitorizate au fost incluse in memorandumul tehnic atasat scrisorii suplimentare de intentie la acordul cu Fondul Monetar International, obtinut de MEDIAFAX.

"Vor fi stabilite in continuare tinte indicative trimestriale pe 2010 pentru soldul agregat operational (EBIT-earnings before interest and tax-castiguri inainte de dobanzi si impozite si taxe), exclusiv subventii.

Datele vor fi furnizate impreuna cu rezultatele operationale de catre companii.

Tintele pentru luna septembrie 2010 si finele lunii decembrie 2010 vor fi - 3.000 milioane lei si, respectiv, -4.000 milioane lei", se arata in document.

Lista companiilor monitorizate cu FMI, carora li se vor aplica aceste limite de pierderi, cuprinde Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Guvernul si FMI au convenit anterior ca evolutiile financiare ale acestor companii de stat sa fie monitorizate cu prioritate, in vederea reducerii volumului de subventii.

Pentru primele doua trimestre a fost convenit un grafic de limitare a pierderilor de pana la 1,3 miliarde lei la finele lunii martie si la 2,6 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie.

In discutiile din luna mai cu FMI, Guvernul s-a angajat ca fiecare dintre cele zece companii monitorizate sa reduca trimestrial arieratele cu 2,5%, diminuarea urmand sa fie efectuata incepand cu al treilea trimestru al acestui an.

Executivul a promis Fondului Monetar International ca va creste tarifele practicate de zece companii publice care inregistreaza cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Calatori si CFR Marfa, Termoelectrica, Metrorex si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.

Conducerea Ministerului Transporturilor a anuntat, la inceputul lunii septembrie, ca CFR Calatori si Metrorex vor majora tarifele cu 8%, la 15 septembrie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#guvern, # fmi, # companii, # stat , #stiri FMI