Guvernul vrea sa adopte o OUG de crestere a taxelor

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 14:26
1468 citiri
Guvernul vrea sa adopte o OUG de crestere a taxelor

Guvernul vrea sa adopte o OUG de crestere a taxelor, care sa compenseze cheltuielile de 1% din PIB, ramase in vigoare prin nereducerea pensiilor cu 15% si sa ceara Parlamentului modificarea rapida a legilor pe care s-a pronuntat Curtea Constitutionala, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

O majorare a TVA-ului de la 19 la 24% ar acoperi aproximativ in totalitate cheltuielile generate de eliminarea masurii privind reducerea cu 15% a pensiilor, de 1,2 miliarde euro, dar ar genera si costuri suplimentare pentru firme, inclusiv administrative si informatice, au afirmat sursele.

Executivul are in vedere si o majorare a cotei unice de pana la 20%, dar efectul este mai greu de cuantificat.

Cresterea celor doua taxe la aceste valori a fost una dintre variantele vehiculate in luna mai in timpul negocierilor cu delegatia FMI.

"Board-ul FMI ar fi discutat oricum scrisoarea de intentie a Romaniei pe 30 iunie, nu pe 28. Si in aceste conditii, este greu sa ne incadram in termenul stabilit, iar orice amanare va fi discutata cu Consiliul Director al Fondului. Situatia nu modifica relatia cu Comisia Europeana, care va discuta in luna septembrie eliberarea urmatoarei transe, de 1,15 miliarde euro", au spus sursele citate.

O varianta care ar putea fi propusa board-ului FMI presupune si disponibilizarea rapida a unui numar semnificativ de bugetari, pentru care platile compensatorii sa fie limitate la trei salarii, dar pe o perioada de 12 luni. Si in acest caz, exista o problema pe partea cheltuielilor de la fondul de somaj, au mai afirmat sursele.

Curtea Constitutionala a decis, vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Decizia Curtii Constitutionale, care respinge articole din legile austeritatii, pune Guvernul in imposibilitatea de a aplica vreuna dintre masurile prevazute in respectivele acte normative, intrucat acestea se vor intoarce la Parlament pentru a fi puse in acord cu legea fundamentala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#cheltuieli, #crestere, #oug, #pensii, #taxe, #tva , #stiri FMI