Guvernul vrea sa garanteze si creditele firmelor private pentru cofinantarea proiectelor UE

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 15:58
1406 citiri
Guvernul vrea sa garanteze si creditele firmelor private pentru cofinantarea proiectelor UE

Guvernul intentioneaza sa garanteze si creditele contractate de catre firme private pentru cofinantarea unor proiecte sustinute din fonduri comunitare si cauta o formula juridica prin care aceasta procedura sa nu fie considerata ajutor de stat, au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Introducerea unui sistem de garantare a creditelor contractate de catre firme private pentru proiecte UE a fost discutata in sedinta de miercuri a Guvernului, iar premierul a cerut institutiilor implicate sa gaseasca o formula juridica potrivita in interval de o saptamana, au aratat sursele participante la sedinta.

In luna februarie, Guvernul a decis sa garanteze creditele contractate de catre autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, in limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.

Premierul afirma atunci ca Executivul intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene.

La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by, Guvernul a obtinut o crestere a plafonului de garantii publice la 7,7 miliarde lei in 2009 si la 8,6 miliarde lei in 2010, dar sub conditia ca garantiile suplimentare fata de plafonul initial de 6 miliarde lei sa fie dedicate exclusiv finantarii in contrapartida a proiectelor de investitii finantate de UE sau de alte institutii multilaterale.

La inceputul anului, autoritatile romane au obtinut la negocierile cu expertii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garantii guvernamentale stabilit pentru acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite firme private garantare proiecte ue , #stiri FMI