Ialomitianu: bugetul, o conditie pentru continuarea acordului cu FMI

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 13:05
926 citiri
Ialomitianu: bugetul, o conditie pentru continuarea acordului cu FMI

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a prezentat vineri proiectul legii bugetului de stat pe 2011 in comisiile de resort ale Parlamentului, aratand ca adoptarea legii pana la finalul anului este o conditie pentru continuarea acordului cu FMI, anunta NewsIn.

Ialomitianu a subliniat, in debutul sedintei comisiilor de buget din Parlament, ca Ministerul de Finante a pornit constructia bugetara avand la baza strategia fiscal-bugetara care prevede orizontul de timp 2011- 2013. 

Potrivit acestuia, principalele obiective pentru 2011 sunt: continuarea consolidarii fiscale, reducerea deficitului bugetar prevazut la 4,4% PIB, fata de 6,8% PIB pentru 2010, continuarea reducerii cheltuielilor curente, asigurandu-se un sistem sustenabil pentru cheltuielile sociale. 

Ialomitianu a dat ca exemplu cheltuielile cu personalul, care vor fi de 7,45% PIB, fata de 8,21% pe 2010, dar si cheltuielile cu asistenta sociala, care vor ajunge la 12,51% PIB, fata de 13,39%. in 2010.

"Se continua reformele structurale prin introducerea de plafoane de cheltuieli si a limitelor soldurilor fiscale", a punctat ministrul. De asemenea, el a precizat ca aceasta lege are in vedere accelerarea absorbtiei fondurilor europene, fiind prevazute pentru 2011 peste 10 miliarde lei pentru cofinantare, fata de 6 miliarde in 2010.

"Prin reducerea cheltuilelilor curente, am avut posibilitatea sa includem in buget o suma mai mare pentru investitii - 35 miliarde", a mai spus ministrul.

Proiectul de buget are in vedere mentinerea neschimbata a cotelor de impozitare pentru impozitul pe profit si pe venit, dar si cota standard de 24% TVA.

De asemenea, el a punctat ca, in baza conventiei cu FMI si CE, Romania este conditionata sa reduca la zero arieratele pana la jumatatea anului 2011.

"Guvernul Boc are ca politica existenta unui stat mai eficient, mai suplu. Mai eficient, prin functionarea mai buna a institutiilor, servicii de calitate dar si alocarea de cheltuieli intr-o proportie mai mica, pentru a reduce povara contribuabililor in finantarea cheltuielilor cu institutiile", a sustinut Ialomitianu.

#ialomitianu, #buget, #acord, #fmi, #finante , #stiri FMI