Ialomitianu: Romania va putea accesa 3,6 mld euro de la FMI

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 14:58
1235 citiri
Ialomitianu: Romania va putea accesa 3,6 mld euro de la FMI

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca detaliile si conditionalitatile noului acord cu FMI, care va fi unul de tip preventiv, vor fi discutate la momentul venirii misunii Fondului in Romania si a confirmat suma ce poate fi accesata, de aproximativ 3,6 miliarde euro, informeaza NewsIn.

"Legat de acordul cu Fondul Monetar, este un acord preventiv, nu este vorba de un nou imprumut. In momentul in care va veni misiunea FMI impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, vom discuta in detaliu modul de incheiere a acordului, care vor fi conditionalitatile potrivit noului acord. Se vehiculeaza o suma transmisa de Mihai Tanasescu (3,6 miliarde euro, n.r.), aceea este o suma ce poate fi accesata in conditii de normalitate, potrivit regulilor FMI. Acesta va fi un acord de tip preventiv atat cu FMI, cat si cu Comisia Europeana", a precizat Ialomitianu.

Potrivit acestuia, suma care va putea fi accesata prin noul acord cu FMI "va fi pusa deoparte" va putea fi folosita doar in anumite situatii.

"Este vorba despre regulile generale ale FMI. In functie de contributiile fiecarei tari se poate acorda un imprumut de pana la 300%. In primul acord am primit o suma mult mai mare decat prevedeau regulile generale al FMI. Noi ne vom intalni cu FMI si CE si vom negocia.

Este vorba de un acord preventiv, este o suma care se pune deoparte si, in cazul unor situatii care pot aparea, pentru ca, vedeti, efectele crizei nu au trecut, sa putem accesa suma respectiva. Si suma si perioada urmeaza sa le stabilim cand ne vom intanli cu misiunea FMI si Comisia Europeana. Suntem in proces de negociere", a adaugat ministrul de finante.

Reprezentantul tarii noastre la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat vineri pentru NewsIn ca noul acord cu Fondul Monetar International va permite Romaniei sa acceseze pana la 300% din cota ei de participare, respectiv 3,1 miliarde DST (aproximativ 3,6 miliarde euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ialomiteanu, #suma, #fmi, #acord , #stiri FMI